Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj, instituții de cultură aflate sub autoritatea forului administrativ județean, Inspectoratul Școlar Județean, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și Colegiul Tehnic de Transporturi ,,Transilvania” din Cluj-Napoca organizează în perioada 7-14 aprilie a.c. o serie de manifestări dedicate sărbătorii Zilei Internaționale a Romilor.
Manifestările au ca și principal scop promovarea tradițiilor și a obiceiurile reprezentative ale romilor, intenția fiind aceea de a contribui în acest fel la promovarea interculturalității, a toleranței, diversității culturale şi a respectului reciproc pentru buna conviețuire a tuturor cetățenilor, indiferent de apartenența etnică.
Astfel, sâmbătă, 8 aprilie 2017, începând cu ora 15:00, în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Strada Memorandumului, nr. 21, sala Reduta, va avea loc un eveniment cultural-artistic în cadrul căruia un număr de cca. 100 de elevi, soliști vocali, studenți romi și coruri de copii și tineri vor prezenta o serie de momente artistice menite să ilustreze valorile culturale și tradiționale ale romilor. Totodată, din program nu vor lipsi poezia, teatrul și pantomima. În același timp, în cadrul evenimentului urmează a fi prezentate diverse modele pozitive prin intermediul unor persoane de etnie romă care au reușit în viață, beneficiind de succes în plan educațional și profesional.
Tot sâmbătă, 8 aprilie, începând cu ora 18.00, pe terenul sintetic de fotbal al Colegiului Tehnic de Transporturi ,,Transilvania” din Cluj-Napoca va fi organizată o competiție de minifotbal denumită ,,Cupa prieteniei” la care vor participa echipe formate din elevi de gimnaziu și liceeni de etnie romă precum și activiști romi.
În același timp, în perioada 8-14 aprilie 2017, în holul Bibliotecii Judeţeane „Octavian Goga”- Calea Dorobanţilor nr.104, Cluj, va avea loc o expoziţie care va cuprinde cărţi dedicate culturii romilor. Totodată, pe întreaga perioadă a expoziției va rula filmul documentar Dureri ascunse – film ce ilustrează povești individuale ale victimelor și unele fapte mai puțin cunoscute în legătură cu greutățile întâmpinate de romi în timpul Holocaustului.
În ceea ce privește elementul inedit pe care îl includ manifestările desfășurate în acest an cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, acesta are loc în cursul zilei de vineri, 7 aprilie 2017, când, pentru prima dată la nivelul regiunii de Nord-Vest a țării, la Parohia Turda-Fabrici (Biserica Veche), are loc Liturghia Arhierească bilingvă (română-romani) oficiată de Î.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu un grup de preoți printre care și preoți romi din țară.
Scopul tuturor acestor evenimente organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor este de a prezenta societății valori culturale reprezentative ale romilor evidențiate prin tradiții, obiceiuri, meșteșuguri și istorie, dorința inițiatorilor fiind aceea de promovare a principiilor egalității, toleranței, respectului şi a bunei conviețuiri între cetățeni, indiferent de etnie.
În acest sens, clujenii şi nu numai sunt invitați să participe în număr cât mai mare la aceste manifestări organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.
Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Tot cu acel prilej au fost desemnate imnul internațional al romilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul romilor și limba comună – limba romani. În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să capete o tot mai mare recunoaștere atât la nivelul instituțiilor publice cât și la nivelul comunităților de romi. Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în fiecare an, în această dată, sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Romilor.
Leave a Reply