Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a semnat convenția în baza căreia actele administrative specifice autorizării lucrărilor de construcții din aria de competență a Primăriei comunei Cojocna urmează să fie emise de către președintele Consiliului Județean. Menită să deblocheze o situație problematică ce dura de mai multe luni, această decizie, convenită cu Primăria Cojocna, a fost justificată de faptul că unitatea administrativ-teritorială respectivă, la fel ca numeroase altele din județ, nu deține o structură de specialitate proprie în domeniul urbanismului.
„Am considerat că e de datoria noastră să venim în sprijinul comunei Cojocna, prin oferirea suportului nostru de specialitate și a expertizei tehnice de care dispunem în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. În acest fel venim în sprijinul tuturor celor care doresc să construiască și contribuim, totodată, la realizarea unei politici unitare la nivel de județ în ceea ce privește procedurile de autorizare a construcțiilor și de obținere a certificatelor de urbanism”, a afirmat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Urmare a încheierii acestei convenții inter-instituționale, președintele Consiliului Județean va emite autorizații de construire și, respectiv, de desființare, precum și certificate de urbanism pentru lucrări care sunt executate pe teritoriul administrativ al comunei Cojocna, va emite autorizațiile necesare pentru studii geotehnice, ridicări topografice, exploatări de carieră și sonde de petrol și gaze, autorizații pentru lucrările de racorduri și branșamente la rețelele de utilități, avize de oportunitate pentru elaborarea de planuri urbanistice zonale, precum și alte categorii de documente prevăzute de legislația specifică din domeniul urbanismului. De asemenea, tot Consiliului Județean Cluj îi va reveni sarcina efectuării controlului privind disciplina în construcții.
Această convenție prin intermediul căreia Consiliul Județean a venit în sprijinul locuitorilor și al administrației locale a comunei Cojocna a fost încheiată pe o perioadă de cinci ani, termen la împlinirea căruia se prelungește de drept cu încă cinci ani. În același timp însă, convenția poate fi denunțată în orice moment de Primarul comunei Cojocna în situația în care în cadrul primăriei se reușește organizarea unei structuri de specialitate proprii în domeniul urbanismului.
Precizăm în acest contextul faptul că forul administrativ al județului Cluj are încheiate în momentul de față un număr de 61 de convenții cu primăriile comunelor clujene care nu au integrate în aparatul de specialitate al primarului o structură specializată în domeniului urbanismului.
Leave a Reply