Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în Cluj-Napoca a fost modificat în cadrul ședinței Consiliului Local desfășurată marți, fiind prevăzute noi metode de notificare a proprietarilor a căror impozit urmează să fie majorat cu 500%.
Cu acest prilej, la rugămintea unui cetățean, primarul Emil Boc a promis sprijin pentru proprietarii care dovedesc că nu au stat în pasivitate.
Domnul Farkas, a cărui firmă activează pe strada Eroilor, se află într-o situație cu șanse mici de surmontare: 10 proprietari pe o clădire care necesită intervenții pentru reabilitare. Doi dintre aceștia se află în Suedia, iar unul nu este de găsit. Doar patru dintre ei doresc să contribuie financiar la lucrările impuse, însă legea cere acordul tuturor.
”Dacă facem lucrări fără autorizație, pentru evitarea impozitului majorat, vom fi sancționați. Dacă durează jumătate de an procedura pentru obținerea certificatului de urbanism, nu putem face totul până în toamnă. În urmă cu 7 ani am înlocuit noi totul, instalațiile și altele, pentru protejarea clădirii, dar nu putem fi tot noi sancționați și sî plăcim 30.000 lei impozit”, a spus dl. Farkas.
Pe de altă parte, Legea 50 impune acordul tuturor co-proprietarilor la obținerea autorizațiilor de construcție, singura cale de ieșire fiind calea instanței, care să oblige la consimțământ.
”Există bună credință la oameni. Unde e nevoie de lucrări de urgență se poate obține autorizație de urgență în numele unui proprietar pentru a proteja trecătorii. La legislația pe reabilitarea termică a blocurilor pe fonduri europene nu era nevoie de acordul tuturor, asociațiile de proprietari puteau lua decizia cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor. Să discutăm cu partidele și cu asociația municipiilor să venim cu soluția de a da autorizație de construcție, să venim cu această modificare legislativă. Dacă în decembrie ne va arăta un proprietar că a făcut lucrări de urgență, că a acționat în instanță restul proprietarilor pentru o sentință care ține loc de consimțământ, trebuie să ne comportăm omenește”, a declarat Emil Boc.
”Vom evalua clădirile și în funcție de demersurile făcute. Să facă dovada că nu au stat în pasivitate. Nu e moral să impunem aceeași taxă ca celor care nu au făcut nimic”, a adăugat edilul.
Fostul viceprimar Anna Horvath a sugerat ca până în vară să fie introdusă oficial excepția de la actualul regulament. ”Dacă prezintă proprietarii prezenți dovada că au început demersurile în instanță până în noiembrie, să nu fie taxați suplimentar”.
Leave a Reply