ClujAzi

Fii informat!

Kelemen Hunor: În UE avem reglementat și cum ajunge porcul pe masă, dar nu e reglementată soarta a 60 de milioane de minoritari

Joi dimineața s-au ținut discursurile de salut la deschiderea congresului al 62-lea al FUEN, cel mai mare congres dedicat minorităților europene. Kelemen Hunor, președintele UDMR, formațiune-gazdă a evenimentului desfășurat la Cluj, a declarat că din păcate în Uniunea Europeană sunt multe lucruri reglementate strict, cum este procesul prin care porcul sau puiul ajunge pe masa fiecărui cetățean, dar nu e reglementat nimic strict cu privire la drepturile minorităților.

Congresul are ca punct culminant lansarea campaniei de adunare a celor 1 milion de semnături din cel puțin 7 state membri ale UE pentru înregistrarea la Comisia Europeană a inițiativei Minority Safe-Pack.

„Inițiativa se referă la a găsi o modalitate prin care la nivelul UE să se poată reglementa un set minimal și obligații, responsabilități pentru statele membre și în ceea ce privește protecția minorităților etnice, lingvistice și religioase autohtone. Vorbim de 60 milioane de persoane în UE și aproape 100 milioane pe Continent. Noi credem că soarta și păstrarea identității acelor 60 de milioane trebuie să fie cel puțin la fel de importantă ca și alte aspecte relgementate foarte strict la nivelul UE, și am dat aici exemplul a cum ajunge porcul sau puiul din crescătorie până la farfuria omului. E foarte strict reglementat. Cred că la fel de strict trebuie reglementatt ce se va întâmpla cu 60 milioane de oameni. Suntem convinși că va exista o decizie politică după ce vom aduna 1 milion de semnături, dar primul pas e extrem de important, înregistrarea inițiativei în Comisie, lucru refuzat de Barroso. Am avut un proces împotriva Comisiei Europene la Luxemburg, am câștigat și Comisia condusă de Junker ne-a invitat la dialog. Urmează faza a doua, cu semnăturile”, a declarat Kelemen Hunor.

La eveniment au fost transmise mesaje de susținere din partea Guvernului Ungariei și din partea reprezentanților celor mai numeroase comunități minoritare din România, la fel ca din partea unor minorități din Italia și Belgia.

Diplomația românească a fost foarte criticată în discursuri pentru că a încercat să intimideze invitații congresului să ia parte la conferințe sub pretextul că ar fi atacată integritatea teritorială a României. Și modul de reacție deficitar al Bucureștiului față de nevoile minorităților a fost amintit ca pozitiv doar atunci când există presiune internațională/europeană. De asemenea, organizatorii au subliniat și absența liderilor comunităților românești la eveniment.

Kelemen Hunor a adăugat că multe lucruri nu sunt în regulă în cadrul legislativ românesc care cuprinde viața minorităților, unele lucruri precum instalarea plăcuțelor trilingve de la intrarea în Cluj fiind reglementate în instanțele de judecată.

Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, a afirmat în discursul alcătuit pentru congresul FUEN că din păcate și în instituții europene se promovează tăcerea pe tema minorităților, care nu reprezintă sursă de pericol. „Un stat trebuie să considere valoare minoritatea, dar cum poate face asta dacă nu îi recunoaște simbolurile, sau dacă spune că a rezolvat problemele nerezolvând-le?”, a adăugat reprezentantul Guvernului Ungariei.

congres fuen cluj

congres fuen cluj1

congres fuen cluj4

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *