ClujAzi

Fii informat!

Floreștiul are 70 de locuri neocupate la grădinițe. Presiunea creșelor apasă și pe Cluj-Napoca

Pentru anul 2017-2018 la Cluj-Napoca sunt disponibile doar 510 locuri în creșe, cu toate că cererea ar fi de 1600. Potrivit primarului Emil Boc, punctul de presiune ar veni din afara orașului, mai precis din Florești, atât pentru creșe, cât și pentru școlari.

În bilanțul prezentat la un an de la preluarea mandatului, Emil Boc a precizat că în Cluj-Napoca se construiesc creșe în fiecare an, dar numărul locurilor disponibile rămâne insuficient.

„Uitați-vă la sursa presiunii, de unde vin și elevii, școlile de la intrare în Mănăștur sunt supraaglomerate. Avem Creșa Donath și cea de pe strada Grigore Alexandrescu, avem exemplul de pe Episcop Nicolae Evan, dar trebuie corelată politica și cu ce se întâmplă în Florești. Populația Clujului n-a crescut, nici n-a scăzut. Suntem singurul oraș din România care n-a scăzut ca populație, având creștere specaculoasă ca număr de studenți”, a declarat Emil Boc.

Criteriile prevăzute în PUG nu permit extinderea grădițelor și creșelor existente deja în Cluj-Napoca, fiind reglementate pentru fiecare spații verzi, conform legii.

Primăria Florești face tot ce poate pentru acoperirea cererilor, în grădinițele publice fiind libere aproximativ 70 de locuri la ora actuală pentru următorul an. Floreștenii aleg cu toate acestea Cluj-Napoca deși recent primarul Horia Șulea a inaugurat în localitate una dintre cele mai moderne grădinițe din România. Din informațiile primite la adresa redacției, nici grădinițele private din Florești n-ar avea o situație tocmai ușoară în concurență cu municipiul.

Încă din luna martie Primăria Florești a pregătit o licitație pe SEAP în vederea amenajării unei creșe moderne, lucrare estimată la peste 2 milioane de lei. Cu toate acestea, din cauza birocrației, licitația a fost blocată. Situația convine foarte bine guvernanților de la București, care pot folosi între timp această rezervă de bani.

Horia Șulea a declarat pentru ClujAzi că speră ca în următoarele luni licitația să aibă în sfârșit un câștigător. „Din păcate așa lucrează sistemul PSD. Dacă era păstrată vechea legislație privind achizițiile publice, aveam deja un câștigător anunțat, cu tot cu perioada de contestații. Așa, pe SEAP, lucrurile stau altfel și am fost blocați”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *