ClujAzi

Fii informat!

Europarlamentarul IT-ist Emilian Pavel își deschide birou oficial la Cluj-Napoca

Desemnat europarlamentarul anului de către Parlamentul European, inginerul IT Emilian Pavel a anunțat vineri că își va deschide un birou oficial la Cluj-Napoca, unde dorește să sprijine nu doar antreprenorii tineri care înfloresc în acest Silicon Valley al Europei, ci și pe agricultori și autoritățile locale în relația cu fondurile europene.

„La Cluj vin foarte mulți orădeni, sătmăreni, maramureșeni, sălăjeni, mulți tineri, și vreau să aduc mai aproape de ei infomația de la Bruxelles privind susținerea financiară directă la Comisie. Sunt trei măsuri interesante pentru tineri și studenți. La Cluj sunt două ONG-uri care se ocupă de proiecte pe schimb de experiență între tineri antreprenori și antreprenori din state membre. Sper că și altele vor aplica pentru finanțare. O altă măsură e dedicată pentru organizarea de hackathoane, la Cluj înflorește domeniul, sper că vom avea aplicații și pe această măsură. Încă o măsură deschisă e dezvoltarea aptitudinilor și cursul de educație vocațională – există un minus pe piața forței de muncă în special în construcții, iar la Cluj-Napoca se construiește mult”, a declarat Emilian Pavel.

Încă de la începutul mandatului și-a propus promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, pentru că mulți tineri români își doresc să fie independenți și sunt dispuși să riște pe piața concurențială.

„Suntem pe locul 1 la eurobarometru pe antreprenoriat. Ne lipsesc pregătirea și mentorii. Sunt multe proiecte bune pe partea de ONG-uri. Consider că și programul Start-up România ar trebui să investească parte din acel sprijin și pentru cursuri dedicate tinerilor care doresc să conducă o afacere. În această direcție va ajuta și definitivarea pieței unice digitale europene, întrucât legislația diferă pe acest domeniu de la stat la stat. Pe o piață de 550 milioane de Locuitori, consituie dezavantaj regulile diferite de la stat la stat. Astăzi dacă ai o aplicație, trebuie să ai anumite cerințe bifate în țara ta, dacă dorești în alt stat să o vinzi, trebuie să-ți adaptezi aplicația. Trebuie să gândim însă și mai departe, pentru ce se va întâmpla după 2020. Trebuie să negociem, mai ales că avem șansa să avem și președinția Uniunii Europene, alocarea unei cote mai mari de fonduri europene, care să depășească 1000 de euro pe cap de locuitor, cât avem acum. Ungaria are 2000 euro pe cap de locuitor fonduri de coeziune. Atunci a negociat Traian Băsescu, care avea nevoie de sprijin de afară și am fost faultați ca stat”, mai spune Emilian Pavel.

În actualul mandat de europarlamentar, el a constatat că România stă tehnic mult mai bine decât alte state membre la capacitatea de dotare a frontierelor și a cerut recunoașterea acestui fapt în Consiliul European, care doar trebuie să ia la cunoștință că din 2011 România a respectat toate criteriile solicitate pentru aderarea la clubul Schengen. Și acest aspect ar putea impulsiona economia României, pentru că acum, oriunde traversezi granița, trebuie să stai la coadă să prezinți documente.

Emilian Pavel își dorește de la UE și o mai bună politică agrară comună, să ne apropiem de subvențiile altor state europene, iar un bun prilej pentru aceasta îl constituie negocierile după ieșirea Marii Britanii din UE.

Parlamentarul clujean Cornel Itu l-a felicitat pe Emilian Pavel pentru decizia de a-și deschide biroul de europarlamentar în Cluj-Napoca.

„Tinerețea, energia, dorința de afirmare sunt caracteristice lui, care poate prelua multe dintre problemele Clujului, poate crea o politică regională pentru România și Transilvania. Ca inițiator al proiectului Tetapolis, consider că cercetarea și inovarea poate deveni de asemenea un brand al Clujului. Primii vlăstari ai proiectului au răsărit deja, cercetători din Franța au venit înapoi în țară și lucrează pentru noi. Agricultura trebuie să fie de asemenea un punct important, crearea de facilități precum irigațiile. Informația e cea mai importantă de la dumneavoastră, de la Parlamentul European, trebuie să ne parvină”, a adăugat Cornel Itu.

Emilian Pavel este dispus să și faciliteze găsirea de parteneri externi pentru clujenii care doresc să acceseze fonduri europene, inclusiv parteneri din state preaderare cum sunt Serbia și Moldova.

În legătură cu un subiect fierbinte pentru Cluj, realizarea Centurii Metropolitane cu finanțare europeană, europarlamentarul a spus că ar fi primul interesat deoarece parcurge săptămânal drumul de la Bihor la Bruxelles și este nevoit din cauza traficului din apropierea municipiului Cluj-Napoca, să ia avionul din Budapesta, nu de la Cluj-Napoca. Totuși, acesta a afirmat că nu a primit nicio solicitare de sprijin din partea primarului Emil Boc, pentru a prezenta un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene referitor la centura Clujului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *