ClujAzi

Fii informat!

Cetățenii pot propune direct Primăriei Cluj-Napoca proiecte de 2,25 milioane de euro

Într-o premieră la nivel național, Primăria Cluj-Napoca a implementat un sistem online de bugetare participativă, prin care fiecare clujean poate propune un proiect evaluat la aproximativ 150.000 de euro.

„Este o formă de respect față de cei care plătesc taxe și impozite locale. O parte din banii lor să fie deciși de către ei, cum se cheltuiesc în mod public. E o formă de deschidere a primăriei pentru transparență și comunicare. Ca administrație facem un pas suplimentar, de la democrația reprezentativă la cea participativă. Nu poți să vii în fața clujenilor o dată la patru ani și să spui ce vrei să faci, aleșii trebuie să fie alături de societatea civilă în sens larg. Noutatea o constituie că proiectul e pentru toți clujenii, nu doar pentru mănăștureni (proiect din care s-a ales reabilitarea Cinematografului Dacia), ci tuturora celora care muncesc, locuiesc și studiază în Cluj”, a declarat primarul Emil Boc.

Domeniile propuse sunt următoarele: alei, trotuare și zone pietonale; amenajare spații publice; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, spații verzi și locuri de joac; orașul digital; Infrastructură educațională și culturală.

Proiectele se depun individual, însoțite de nume, prenume, adresă, telefon și e-mail, în perioada 17 iulie – 20 august, pe site-ul www.bugetareparticipativa.ro.

Primăria Cluj-Napoca va organiza în continuare și întâlniri consultative cu cetățenii în cartiere, precum și cursuri de instruire pe tema competențelor digitale, astfel încât clujenii să poată completa facil formularele online. Proiectele pot să fie depuse și la clădirea Cazino, zilnic, între orele 13-17,00, unde se va oferi consultanță din partea funcționarilor.

Până la 1 octombrie se analizează fiecare proiect din punct de vedere legal și tehnic, cele eligibile fiind pregătite pentru prima etapă de vot (2-22 octombrie). Se va vota câte un proiect pe fiecare departament.

Între 23 -29octombrie are loc validarea voturilor. Vor fi selectate 30 de proiecte, primele 3 din fiecare categorie vor intra automat în a doua etapă de vot.

La etapa a doua (30 octombrie-19 noiembrie) se votează un singur proiect, iar primele 15 proiecte din fiecare domeniu va fi selectat automat.

În 27 noiembrie vor fi afișate proiectele câștigătoare, propuse pentru implementare în proiectul de buget pe anul 2018.

Toate proiectele vor fi afișate online pentru consultare.

 

Proiectul este implementat cu ajutorul Consiliului consultativ IT al orașului și ARIES Transilvania – care adună sub aceeași umbrelă 75 de entități din domeniul administrativ, universitar, IT.

Potrivit Biancăi Muntean, director executiv în cadrul ARIES, Primăria Cluj-Napoca beneficiază de o administrație deschisă față de inovare, lucru care nu se poate spune despre administrațiile publice din alte zone ale țării.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *