Două proiecte importante pentru județul Cluj, finanțate din bani europeni, sunt puse în pericol din cauza alunecărilor de teren: Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), respectiv extinderea Parcului Industrial Tetarom I. Consilierii județeni au aprobat, luni, alocarea a 17.000.000 de euro pentru stabilizarea versanților pe care se află construcțiile realizate deja în mare parte.
Potrivit președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, aceste lucrări au fost prevăzute de la începutul anului și au fost bugetate, existând la ora actuală resurse financiare asigurate din bugetul județului.
Vechea rampă pentru depozitarea deșeurilor, de la Pata Rât, este închisă în proporție de 90%, iar lucrările la CMID avansează. Totuși, noul antreprenor care a preluat proiectul european, KRANZ EUROCENTER SRL-ISPE SA, a constatat la începutul acestui an că este necesară stabilizarea unei suprafețe de teren mai mare decât a fost prevăzută inițial, translatarea zidului de sprijin în amonte și extinderea acestuia de la 100 m la 250 m.
Costul lucrării e estimat la 20.600.000 lei fără TVA, și va fi suportat din bugetul public și va fi recuperat de la persoanele vinovate de producerea instabilității dealului, momentan existând o plângere penală în analiza procurorilor pentru furt de pământ de la baza versantului.
Prețul pentru lucrări va rezulta din negocieri directe cu constructorul, întrucât nu pot fi separate garanțiile de execuție a lucrării actuale de cele dedicate consolidării.
În total, antreprenorul are de executat deja lucrări în valoare de 111.103.998 lei fără TVA, pe o perioadă de 18 luni, cu începere din decembrie 2016.
Consilierii județeni au aprobat banii necesari pentru noile măsuri de consolidare, cu 24 de voturi pentru, două abțineri, respectiv un vot împotrivă.
Un alt versant cu probleme este cel pe care a fost realizată extinderea Parcului Industrial Tetarom I, cu încă 4 corpuri de clădire, proiect de asemenea cu finanțare europeană. La ora actuală Consiliul Județean nu poate face recepția lucrărilor amenajate întrucât există în plan o lucrare complexă de stabilizare a versantului, propusă de Universitatea Tehnică din Cluj. Amenințat de fenomen este și Parcul Etnografic din apropiere.
Deja s-au realizat pe deal lucrări de stabilizare care au redus din alunecările de teren, însă pentru ca acest proces să fie stopat complet este necesară o intervenție suplimentară, estimată la 12.600.000 de euro.
“Azi suntem puși în situația în care trebuie să luăm o decizie pentru că se pot pune în pericol cele 4 clădiri realizate pe bani europeni, care nu pot fi recepționate din cauza proiectului. Tot aici se va ajunge dacă amânăm, însă la costuri mai mari. Sigur studiile de la realizarea Tetarom-ului au arătat la început că dealul nu va aluneca sau poate din contră. Noi vom face procedură transparentă de achiziție, prețul e estimat, cel oferit de specialiștii de la facultate, iar în urma licitației, sigur va mai scădea. Cel mai grav ar fi să stăm și să nu luăm nicio decizie, deoarece cu toate că s-a redus consistent viteza de alunecare a dealului, alunecarea nu s-a oprit”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Proiectul cu o durată estimată de realizare de 17 luni a fost aprobat cu 31 de voturi pentru.