Alin Tișe: Prefectul Clujului, Aurel Cherecheș, folosește cu incompetență Comitetul pentru Situații de Urgență în problemele de la Pata Rât

de Cristina

Nu doar că noul prefect, Aurel Cherecheș, a făcut declarații aberante în legătură cu problema ecologică de la Pata Rât, dar acum generează costuri suplimentare fără să rezolve problema și utilizează cu incompetență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență doar pentru a specula politic un subiect pe cale să fie încheiat.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a făcut aceste afirmații în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, după ce la adresa instituției pe care o conduce a sosit o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență, condus de prefectul Cherecheș, prin care pentru alunecarea în adâncime a gunoiului de la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât este dispusă o verificare a proiectului tehnic în loc să se solicite o expertiză prin care să se afle cauza producerii alunecării și posibile soluții.

Această expertiză poate fi făcută de un expert, durează, și generează costuri degeaba pentru că prin respectiva procedură se verifică din nou dacă s-a respectat un proiect tehnic deja avizat și realizat, nu determină oprirea alunecărilor de gunoi și a scurgerilor de levigat, care se produc deja de zeci de ani.

Prefectul Aurel Cherecheș este acuzat că speculează politic incidentul, care de altfel este caracterizat drept o furtună într-un pahar cu apă de către Alin Tișe.

Totuși, în spațiul public s-a produs panică prin prezentarea unor imagini cu un munte de gunoi, de fapt rampa temporară a Primăriei Cluj-Napoca, ce urmează să fie desființată după amenajarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, și care nu are legătură cu vechea rampă, închisă în proporție de 90%, la care s-a produs în adâncime o alunecare. Mai mult, prefectul a afirmat că este pusă în pericol centura ocolitoare a orașului, lucru de asemenea fals.

Incidentul s-a constatat în 22 iulie 2017, iar Consiliul Județean a acționat imediat, prin izolarea zonei și devierea pârâului Zapodie. Antreprenorul care amenajează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a sistat lucrările și a relizat foraje pentru o expertiză tehnică care să spună cauzele alunecării.

“În câteva zile expertiza ne va spune ce va trebui să facă CJ și constructorul. Abia la 20 de zile prefectul a convocat comitetul pentru situații de urgență, și nici azi n-avem decizia finală. Am intrat cu greu în posesia unei hotărâri, dar am constatat că prefectul trebuie să convoace de urgență comitetul pentru că decizia luată e una greșită, cu scop șicanator. Prefectul trebuie să caute cauzele și soluții. În comitetul pentru situații de urgență prefectul cere o verificare a proiectului tehnic pe banii CJ deși proiectul e verificat și avizat. Decizia prefectului cauzează cheltuieli suplimentare și nu rezolvă problema alunecării. Eu constat din păcate că cei de la comitetul pentru situații de urgență în frunte cu prefectul nu știu despre ce e vorba. Sunt costuri despre care spunea tocmai prefectul că trebuie să fie evitate să se facă prin situații de urgență”, a spus Alin Tișe.

Urmare a așezării gunoiului între straturi de pământ pentru izolarea vechii rampe, în adâncime s-a produs o mișcare de gunoi.

Prefectul a afirmat însă că situatiația e catastrofală, cu o poluare din scurgeri de evigat are a ajuns la 108 l pe secundă, pe când e în realitate de doar 5 l pe secundă, constatată de Apele Române.

“Cum a ajuns noul prefect la acest rezultat? A mers acolo cu oala și a adunat atâta apă în unitate de timp? Noi avem note de constatare de la specialişti”, a adăugat Tişe.

Președintele CJ Cluj a arătat și că din păcate tot specialiștii raportează la fața locului o poluare zilnică normală, rezultat al depozitelor de gunoi făcute timp de 70 de ani.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.