ClujAzi

Fii informat!

România pierde un loc de europarlamentar

Conform Tratatului de la Lisabona, după alegerile din 2014 Parlamentul European trebuie să aibă 751 de membri, cu 15 mai puțin decât în prezent. Pentru a reduce cât mai mult pierderile, 12 state membre vor pierde câte un loc, iar altele nu vor câștiga niciun loc în plus. Aceasta este „soluția pragmatică” propusă marți de comisia pentru afaceri constituționale. Deputații au cerut, de asemenea, ca o revizuire a voturilor în Consiliul de Miniștri să fie inclusă într-o reformă viitoare a tratelor Uniunii.SteagUE

Comisia parlamentară a votat „o soluție pragmatică” pentru legislatura 2014-2019, bazată pe principiul „nimeni nu câștigă locuri, nimeni nu pierde mai mult de un loc”. Obiectivul a fost de a respecta Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește compoziția Parlamentului, integrând totodată deputații europeni croați după aderarea țării lor.

Această soluție ar trebui să evite „o realocare de locuri traumatizantă, cu pierderi grele pentru statele mici și mijlocii și creșteri uriașe pentru cele mari”, au spus raportorii Roberto Gualtieri (S&D, IT) și Rafał Trzaskowski (PPE, PL). Soluția are și „cea mai mare probabilitate de a primi acceptul majorității parlamentare și unanimitatea Consiliului”, au adăugat ei.

Scopul este de a reduce cât mai mult pierderile statelor membre, respectând totodată pe cât posibil principiul „proporționalității degresive”, conform căruia deputații din statele membre mari reprezintă mai mulți cetățeni decât cei din statele mai mici.

12 state membre vor pierde câte un loc

Soluția propusă de comisia parlamentară presupune ca România, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Suedia, Bulgaria, Irlanda, Croația, Lituania și Letonia să piardă câte un loc la viitoarele alegeri europene (vezi tabelul de mai jos). Acest plan a fost aprobat cu 21 de voturi pentru, și o abținere.

Comisia a recomandat de asemenea (cu un vot foarte strâns, 10 voturi în favoare și 9 împotrivă), ca Austria, și nu Suedia, să fie printre cele 12 state care vor pierde câte un loc, aceasta fiind considerată soluția cea mai puțin nedreaptă, luând în calcul populația țării.

Malta, Luxemburg, Cipru și Estonia vor avea în continuare câte șase locuri, numărul minim acceptat de Tratatul de la Lisabona. Numărul de locuri nu va crește pentru niciunul dintre statele membre.

Trei locuri reduse în Germania

Restul de trei locuri din pachetul de 15 locuri care trebuie reduse vor fi tăiate din numărul de locuri alocate Germaniei. Tratatul de la Lisabona cere ca Germania să reducă numărul de la 99 la 96 (numărul maxim de locuri acceptat). Aceste trei locuri erau parte a unui aranjament tranzitoriu care urmează să expire la sfârșitul prezentei legislaturi.

În perspectiva anului 2019

Această realocare a locurilor trebuie revizuită cu suficient de mult timp înainte de începerea legislaturii 2019-2024, susțin deputații. Comisia parlamentară va prezenta o nouă propunere înainte de sfârșitul anului 2015, pentru a stabili un sistem durabil și transparent pentru alocarea locurilor între statele membre „în mod obiectiv”, înainte de fiecare perioadă a alegerilor europene.

Acest sistem trebuie să se bazeze pe principiul proporționalității descrescătoare, așa încât să reprezinte orice creștere a numărului de state și creșterile demografice, „fără a exclude posibilitatea rezervării unui număr de locuri pentru membrii aleși pe liste transnaționale”, au adăugat deputații.

Revizuirea sistemului de vot din cadrul Consiliului de miniștri

Noul sistem de alocare a voturilor în Parlament ar trebui pus în legătură cu revizuirea metodelor de vot din cadrul Consiliului de miniștri, ca parte a unei reforme generale a tratatelor UE. Această reformă ar trebui schițată în cadrul unei Convenții europene, „ținând cont de faptul că tratatele consideră drept fundament al democrației în UE atât reprezentarea cetățenilor, cât și a statelor membre”

Cine decide?

Parlamentul are dreptul de a prezenta șefilor de stat și de guvern din cadrul Consiliului European o propunere privind compoziția sa. Consiliul va trebui apoi să decidă prin vot cu unanimitate. Această decizie va deveni efectivă numai după avizul Parlamentului.