ClujAzi

Fii informat!

Previziuni pentru piaţa imobiliară a Clujului. La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament

Piaţa imobiliară din România se află pe un trend ascendent, oraşul Cluj-Napoca conducând în topul scumpirilor în prima jumătate a anului 2017 cu un avans de zece procente. Preţul pe metru pătrat util depăşeşte 1.000 de euro în toate cartierele oraşului, cele mai căutate zone fiind Mănăştur (1.276 euro), Mărăşti (1.427 euro) şi Gheorgheni (1.453 euro). Trebuie menţionat că apartamentele situate în noile ansambluri rezidenţiale de lux s-au vândut şi la preţuri de 2.000 – 2.500 de euro/mp, cum este cazul Platinia.

Portalul imobiliar online compariimobiliare.ro oferă statistici actualizate zilnic privind media preţurilor apartamentelor de vânzare, pe orașe și zone specifice.

Conform experţilor imobiliari, preţurile apartamentelor de vânzare vor creşte şi în perioada următoare, dat fiind faptul că până la finele anului urmează să fie livrate în Cluj peste 4.200 de noi locuinţe, majoritatea adresându-se segmentului middle market şi fiind achiziţionate încă din stadiul de proiect.

Creşterile fulminante de preţ sunt puse pe seama dezvoltării economice rapide a Clujului. “A devenit un oraş foarte atractiv, nivelul de trai a crescut în ultima perioadă. Vorbim despre unul dintre cele mai importante centre IT, industriile creative au luat avânt, domeniul HoReCa, economii care atrag constant noi forţe de muncă. Foarte mulţi studenţi aleg să se stabilească la Cluj după terminarea studiilor, iar tineri din alte oraşe ale ţării vin în Capitala Transilvaniei cu gândul la un trai mai bun”, explică specialiştii.

La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament? Vizionarea în persoană a apartamentelor de care eşti interesat este poate cea mai importantă etapă în procesul de cumpărare. Ia-ţi oricât timp ai nevoie pentru a putea studia toate detaliile legate de zona în care se află acestea, dar şi dotările şi utilităţile existente. Dacă dotările nu sunt incluse în preţul apartamentului, mai adaugă 10-15% la suma solicitată. Acordă atenţie deosebită stării pereţilor, izolaţiilor şi acoperişului, în special dacă locuinţa se află la ultimul etaj. Pune cât mai multe întrebări! Dacă apartamentul a fost deja locuit, află cât costă întreţinerea şi utilităţile, cum sunt vecinii, dacă există locuri de parcare, etc.

Ai găsit apartamentul perfect? Verifică actele de proprietate. Cere extrasul CF pentru a verifica dacă nu sunt grevări din partea persoanelor fizice, a organelor de stat, a băncilor, instituţiilor financiare, etc.  Prezintă eventual actele notarului pentru a le examina înainte de efectuarea tranzacţiei, verifică facturile pentru ultimile plăţi comunale și așa mai departe. Urmează semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, preferabil de realizat tot în faţa unui notar public.

La nivelul întregului municipiu Cluj-Napoca, în 2016 s-au înregistrat 4.920 de tranzacţii, valoarea acestora depăşind suma de 287 milioane euro. Cele mai multe tranzacţii au vizat suprafeţe între 33 şi 55 mp. Apartamentele construite înainte de anul 2.000 au însumat 54% din valoarea tranzacţiilor. 77% din totalul tranzacţiile au fost plătite cu bani cash.

Oferta compariimobiliare.ro cuprinde numeroase oferte de apartamente de vanzare in Cluj, dintre care doritorii pot alege varianta perfectă, în funcție de propriile preferințe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *