Consiliul Județean Cluj, prin Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului, a derulat o nouă acțiune de ecologizare a zonei lacului de acumulare Tarniţa, situat în vecinătatea drumurilor judeţene DJ 107P şi DJ 107N.
Deși responsabilitatea menținerii curățeniei și a colectării deșeurilor din acest areal revine Primăriei comunei Gilău, Consiliul Județean a întreprins această nouă acțiune din dorința de a răspunde așteptărilor turiștilor care, în număr mare, continuă să viziteze zona și în acest sezon. În acest context, au fost strânse toate deșeurile depozitate ilegal în vecinătatea căii de rulare, acestea fiind transportate în locurile special amenajate pentru depozitare.
Departe de a fi o inițiativă izolată, recenta ecologizare survine unui șir întreg de operațiuni de igienizare derulate periodic în această zonă de mare interes turistic. Astfel, doar costul ultimelor două asemenea operațiuni derulate de Consiliul Județean, dincolo de resursele proprii folosite, a fost de circa 12.000 de lei: 5.344,65 lei și 6.432,43 lei.
„Chiar dacă obligația salubrizării acestor zone aparține primăriilor locale, am considerat normal să le venim în ajutor. Pe de altă parte însă, nu trebuie uitat faptul că cele mai interesate în asigurarea unui mediu curat, care să atragă turiștii și investitorii, sunt primăriile, motiv pentru care așteptăm de la acestea măsuri concrete, ferme și care să dea rezultate pe termen lung” a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
În vederea recuperării cheltuielilor presupuse de operațiunile de salubrizare, dar și a stopării fenomenului de depozitare ilegală a deșeurilor în zonă, Consiliul Județean Cluj, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, a derulat deja o serie de controale și a identificat mai multe persoane care s-au făcut vinovate de aceste fapte, persoane care se regăsesc în unele din fotografiile atașate. Împotriva acestora, Consiliul Județean urmează să se îndrepte cu acțiuni în justiție pentru recuperarea prejudiciului.
În ceea ce privește posibila soluție a gestionării deșeurilor în zona lacului Tarnița, dar nu numai, prin amplasarea de containere, pentru amplasarea acestora în imediata proximitate a drumurilor județene e nevoie ca primăriile să obțină de la Consiliul Județean autorizația necesară în acest sens. În același timp însă, amplasarea unor astfel de containere nu e neapărat o soluție viabilă pe termen lung câtă vreme aceasta sunt folosite în special de localnicii și proprietarii de cabane din zonă care nu dețin contract legal pentru ridicarea deșeurilor. Soluția care se impune în acest caz și care ar putea rezolva definitiv problema deşeurilor din zonă o reprezintă efectuarea de controale de către primării și obligarea persoanelor fizice şi juridice situate în aria teritorială să încheie contracte de servicii de salubrizare.
Reamintim faptul că, potrivit prevederilor legii nr. 101/2006, responsabilitatea asigurării curățeniei în aceste zone revine primăriilor. Conform acestui act normativ, „unitatea administrativ teritorială (n. Primăria comunei) are calitatea de deținător legal al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare, depozitate în aria ei teritorială.” Aceeași lege stipulează în mod clar faptul că „operatorii licențiați pentru desfășurarea activității de colectare a deșeurilor (…) au obligația să colecteze deșeurile abandonate și, în cazul în care producătorul/deținătorul de deșeuri este necunoscut, cheltuielile legate de curățarea și refacerea mediului, precum și cele de transport (…) sunt suportate de către autoritatea administrației publice locale.”
Leave a Reply