Titlul de oraș european al sportului este oferit de ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation) – organizație non-profit recunoscută în Cartea Albă a Comisiei Europene și vizează recunoașterea internațională a comunităților care valorizează sportul și crează contexte favorabile dezvoltării acestuia pentru locuitorii săi.
O comisie formată din delegați ai Cehiei, Italiei, Poloniei, Spaniei și Olandei, conduși de Hugo Alonso, secretarul general al ACES Europe, se află în aceste zile la Cluj-Napoca, unde evaluează infrastructura sportivă și modul în care sportul este accesibil comunității.
Printre atuurile orașului, enumerate vineri de viceprimarul Dan Tarcea, se află, alături de istoricul bogat în organizarea de evenimente sportive de talie națională, europeană și mondială, numărul important de facilități sportive existente, pe lângă cele două mari săli dedicate sportului și cele două stadioane.
În oraș există peste 25 de facilități sportive, 5 cluburi sportive la cel mai înalt nivel, o asociație paralimpică, aici fiind practicate 38 de sporturi la nivel profesionist și semiprofesionist.
Hugo Alonso a precizat că municipiul se distinge clar prin exemple precum complexul sportiv Gheorgheni, unde cetățenii sunt aduși mai aproape de sport, prin bugetul local dedicat sportului (5%, pe când media în Europa e 2%), plus numărul cetățenilor care practică sportul, cel mai mare la nivel național.
”Urmărim nu doar sportul mare, ci sportul pentru toți, pentru integrare, pentru copii, pentru cei cu dizabilități. Săptămâna viitoare vom anunța rezultatul final, iar o ceremonie oficială va avea loc la Bruxelles, în 6 decembrie” , a adăugat secretarul general ACES.
Călin Forna, reprezentantul Primăriei, care s-a ocupat de realizarea dosarului de candidatură, speră ca delegații să găsească aici o infrastructură sportivă la nivel european, o echipă tânără, dornică să continue proiectele realizate până acum. ”Și cu siguranță vor găsi partenerii de care au nevoie pentru a ridica standardele acestui proeict. Ne dorim să fim un model de bune practici pentru alte orașe din România”.
Titulatura de oraș european al sportului e o recunoaștere dedicată orașelor care înregistrează sub 500.000 de locuitori. Cu toate că pentru anul 2018 Cluj-Napoca este singurul candidat din România (din maxim 4), acest lucru nu garantează automat obținerea titlului. Întreaga mișcare sportivă a orașului este evaluată, iar dacă nu sunt întrunite suficiente condiții, candidatura e inutilă.
Ce câștigăm dacă devenim oraș europeal al sportului în 2018?
Asociația care evaluează orașul este o organizație privată, recunoscută oficial la Bruxelles. Câștigarea titlului nu înseamnă automat livrarea unei sume uriașe de bani către bugetul local. E vorba de o recunoaștere internațională care deschide ușile pentru finanțări importante.
Alături de posibilitatea obținerii unor granturi europene apartenența la acest cadru de elită sportivă ne permite accesul la know-how-ul altor orașe mai dezoltate pentru îmbunătățirea ulterioară a infrastructurii sportive și implicarea mult mai mare a cetățenilor într-o viață activă.
Potrivit lui Hugo Alonso, s-au realizat studii de către universități prestigioase care au indicat că obținerea titulaturii de oraș european al sportului a dus ulterior la atragerea de finanțări estimate la zeci de milioane de euro și totodată la creșterea cu peste 10% a localnicilor care fac sport.
La ora actuală din rețeaua orașelor sportive ale Europei fac parte 400 de locații.