Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est şi una dintre companiile aeriene cu cea mai mare creştere în regiune, a anunțat, vineri, că în anul 2017 a transportat un număr record de pasageri, a crescut semnificativ operaţiunile sale, a plasat cea mai mare comandă de aeronave din istoria companiei, a lansat un program de sponsorizare pentru piloţii aspiranţi şi a introdus o serie de îmbunătăţiri ale serviciilor pentru pasageri. Pentru companie, Aeroportul Internațional Cluj reprezintă unul din cele mai bune exemple din Europa cu privire la cum poate fi obținută dezvoltarea și cum poate afecta pozitiv viața, generând oportunități profesionale și pentru populație în general.
În anul recordurilor, Wizz Air a transportat mai mult de 28 de milioane de pasageri pe rutele sale la costuri reduse, cu 24% mai mult faţă de 2016.
Compania a realizat investiții uriașe în deservirea capacității tot mai mare de călători. Doar la nivelul flotei clujene s-au realizat investiții în valoare de circa 600 milioane de dolari.
În anul care tocmai s-a încheiat, 14 noi aeronave s-au alăturat flotei Wizz Air, 13 Airbus A321 şi un Airbus A320, ceea ce face acum ca numărul total de aparate de zbor să ajungă la 88. Aeronavele suplimentare vor crea alte 600 de locuri de muncă directe în cadrul companiei, iar mai mult de 3.500 de profesionişti în aviaţie lucrează acum în cadrul companiei aeriene ce are 27 de baze în 15 ţări, incluzând şi cele mai noi baze WIZZ de la Londra Luton în Marea Britanie şi Varna, în Bulgaria.
Wizz Air va continua, de asemenea, să-şi dezvolte reţeaua de rute, cu alte şapte aeroporturi şi mai mult de 100 de noi rute ceea ce va însemna o creştere a reţelei la aproape 600 de rute către 145 de destinaţii în 44 de ţări.
Un alt punct de referinţă al acestui an a fost şi faptul că Wizz Air a semnat cea mai mare comandă de aeronave cu Airbus pentru achiziţionarea în viitor a încă 146 de aeronave Airbus din familia A320neo. Noul angajament, odată ce va fi aprobat de acţionarii companiei, va creşte comanda totală de aeronave Airbus la un număr de 282, ceea ce va asigura un flux de aparate de zbor până la finalul anului 2026, care va permite companiei să crească continuu, precum şi să îşi reînnoiască flota şi să o păstreze ca una dintre dintre cele mai tinere şi mai eficiente din Europa.
Subliniind încă o dată angajamentul companiei de a le asigura pasagerilor o experienţă extraordinară, Wizz Air a crescut dimensiunea bagajelor gratuite cu 50%, a îmbunătăţit în continuare platformele sale online, inclusiv website-ul, cu tehnologii de ultimă oră şi aplicaţia WIZZ pentru dispozitive mobile şi a lansat produse inovatoare (Fare Lock, Flexible Travel Parter) pentru a oferi şi mai multă flexibilitate pasagerilor frecvenţi.
În 2017, Wizz Air, cea mai mare companie aeriană din România, a transportat peste 6,8 milioane de pasageri pe rutele sale cu prețuri reduse, ceea ce reprezintă o creștere de 28% față de anul precedent. În cursul anului, WIZZ a lansat 17 noi rute din România și și-a extins bazele din Cluj–Napoca și Craiova adăugând două aeronave suplimentare și creând astfel peste 70 de locuri de muncă directe în cadrul companiei. Wizz Air nu oferă doar oportunități de călătorie accesibile clienților români și vizitatorilor țării, ci stimulează și piața locurilor de muncă locale din sectoarele aviației și turismului, susținând în acest an 5.400 de locuri de muncă în industriile conexe din întreaga țară.
Continuând creşterea sa puternică, Wizz Air va avea 8,8 milioane de locuri la vânzare pe rutele sale din România în 2018, cu 16% mai mult decât anul trecut. După expansiunea deja anunţată pentru operaţiunile din România, Wizz Air va avea alocate 24 de aeronave la cele şase baze, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Iaşi şi Timişoara, iar numărul de angajaţi orientaţi către pasageri va ajunge la peste 950. WIZZ oferă, de asemenea, zboruri la costuri reduse din Constanţa, Satu–Mare, Suceava şi Tîrgu Mureş. În prezent, reţeaua WIZZ din România este formată din 143 de rute, inclusiv zborul intern Bucureşti – Cluj – Napoca.
În Cluj-Napoca, Wizz Air şi-a extins flota cu a şasea aeronavă alocată bazei în 2017, prin lansarea a patru noi rute spre Bratislava, Larnaca, Malta şiStockholm Skavsta. Astfel, Clujul are cele mai multe aeronave alocate României, la diferență mică de București. Încheind un an record, WIZZ a transportat 1,83 milioane de pasageri pe rutele sale din Cluj–Napoca, cu 31% mai mult decât anul trecut. Compania aeriană a anunţat deja noile rute din 2018 şi va conecta Transilvania cu capitala Greciei, Atena. În prezent, WIZZ oferă 34 de rute la preţ scăzut din Cluj-Napoca.
”2017 a fost un an al expansiunii masive pentru Wizz Air. Am avut creşteri semnificative în toate sectoarele de business care au determinat ca WIZZ să devină una dintre companiile aeriene cu cea mai mare creştere şi care au aşezat fundaţia pentru viitoarea dezvoltare a companiei în următorul deceniu. Cu modelul nostru de business dovedit ultra – low – cost, cu echipajul extrem de competent şi orientat către client, cu flota noastră tânără şi de ultimă generaţie, precum şi cu servicii excelente, suntem bine poziţionaţi să devenim compania aeriană pe care o aleg pasagerii frecvenţi din toate ţările în care operăm, să ne continuăm creşterea rapidă şi consistentă şi să aducem şi mai multe oportunităţi de călătorie în Europa şi în afara sa”, a declarat József Váradi, Chief Executive Officer Wizz Air.
Acesta ia în calcul și deschiderea unei rute directe Cluj – Viena, odată cu dezvoltarea bazei operaționale din capitala Austriei.
Anul trecut a fost un an al recordurilor și pentru Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.
”Aeroportul Internațional Cluj a înregistrat un trafic total de 2.690.000 pasageri, în creștere cu 43% față de anul 2016, când s-au înregistrat 1.880.319 pasageri. Astfel, peste 2.150.000 de pasageri au călătorit pe destinații externe ( 80% din trafic), iar 570.000 de pasageri au ales să călătorească de la Cluj spre cele 4 destinații interne (20% din trafic). Dintre cei peste 800.000 de pasageri în plus care au călătorit de pe aeroport în anul 2017, 570.000 au fost pasageri internaționali, iar 230.000 au călătorit pe zboruri interne. Ne bucurăm că alături de compania Wizz Air putem oferi pasagerilor aeroportului legături aeriene şi opţiuni de călătorie convenabile către cât mai multe destinații. Extinderea rețelei de rute rămâne în continuare o permanentă preocupare a managementului aeroportuar”, a precizat directorul David Ciceo.
Comandantul consideră că este senzațională și dezvoltarea în timp a Wizz Air, dar mai ales respectarea angajamentelor asumate chiar în urmă cu zece ani, când compania promitea 5 aeronave la Cluj deși nu exista aici finalizat terminalul, nu erau nici suficiente parcări pentru aeronave.
„Angajamentul lor ferm pentru dezvoltarea pieței în Cluj, sprijinul deosebit al Consiliului Județean Cluj, un efort mare din aprtea angajaților de a dezvolta infrastructura și un efort extaordinar de marketing au dus la dezvoltarea aeroportului. Deja în 2017 am pregătit un plan pentru 3 milioane de pasageri. Am construit un aeroport de la zero și mulțumim Wizz Air pentru că și-au adus din plin aportul la dezvoltarea aroportului și a regiunii. Dezvoltarea Wizz Air a creat foarte multe locuri de muncă stabile. Rolul Wizz Air și a celorlalte companii e foarte important, direct și indirect. Cum spunea dl Emil Boc, Clujul a câștigat organizarea în Cluj a campionatului european de baschet, Eurobasket, și datorită numărului de destinații oferite. Efectul indirect al dezvoltării numărului de destinații pentru Wizz Air e important pentru întreaga regiune”.
În 2017, aici s-au înregistrat mai multe recorduri: cei mai mulți pasageri transportați într-o singură lună (290.000 în august), cei mai mulți pasageri transportați într-o singură zi (10.000), cele mai multe mișcări ale aeronavelor (decolări și aterizări) într-o singură zi.
Când Wizz Air a intrat pe aeroportul clujean, anual zburau 390.000 de pasageri, acum doar diferența de pasageri dintre anii 2016 și 2017 este de epste 800.000.
La Aeroportul Internațional Cluj pot fi rezervate 45 de destinații în 20 de țări, 10 destinații charter turistice, de la 7 companii aeriene. Cele mai dorite destinații sunt Bucureștiul, Londra și Munchenul.
Intrarea Wizz Air pe piața de trafic intern a generat pentru ruta Cluj – București o piață nouă, cu prețuri mult mai bune.
Aeroportul are 320 de angajați, însă în perimetru lucrează peste 2000 de persoane care asigură deservirea corespunzătoare a aeronavelor și pasagerilor.
Aeroportul are nevoie de continuarea dezvoltării ca de aer
Conducerea aeroportului a elaborat deja planul de dezvoltare pentru ținta de 7 milioane de pasageri anual până în 2030, plan desfășurat în 3 etape.
Cel mai important obiectiv e extinderea pistei, pentru că operatorii au deja aeronave de capacitate mare, de generație nouă, care acum pot ateriza pe aeroportul clujean doar cu restricții de pasageri, un incovenient foarte mare. Extinderea pistei la 3.400 de metri va asigura și posibilitatea efectuării zborurilor intercontinentale.
Leave a Reply