România se îndepărtează tot mai tare de valorile europene prin modul în care președințele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, înțeleg să se raporteze la domeniul Justiției. Țara noastră va fi din nou pe prima pagină a ziarelor din toată Europa, după dezbaterea pe care Comisia Europeană a fost nevoită să o organizeze în data de 7 februarie asupra modului în care puterea politică reprezentată de PSD-ALDE afectează independența Justiției.
Europarlamentarul Daniel Buda a cerut, joi, demisia președinților celor două partide, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, atât pentru situația fără precedent creată, cât și pentru scrisoarea trimisă către președintele Comisiei Europene, prin care arătau că de fapt oficialii de la Bruxelles sunt prost informați cu privire la modificările aduse legilor Justiției. Scrisoarea celor doi a venit drept răspuns la îngrijorările exprimate public de către Jean Claude Junker.
Europarlamentarul Daniel Buda consideră că la nivel de comportament, cei doi demonstrează că nu știu nimic din ce se întâmplă în spațiul european care a asigurat României 35 miliarde de euro (diferență între banii pe care i-am dat la bugetul european și cei pe care i-am primit de la UE), pentru că toate aceste neliniști de la nivel internațional sunt legate de cheltuirea corectă a banilor europeni în cele din urmă și de indicarea abaterilor.
Reprezentantul PPE a afirmat că dezbaterea de la Bruxelles n-are nimic de a face cu lobby-ul făcut de partide, pentru că nimeni nu dorește să atenteze la fondurile europene alocate românilor, la acest moment discutându-se în mod serios despre blocarea finanțărilor către România dacă se continuă procesul de afectare a independenței sistemului de Justiție.
În același timp, Daniel Buda a precizat că România e dată exemplu la nivel european de apărare a drepturilor cetățenești în urma reacției societății civile față de abuzurile unei puteri.
Věra Jourová, Comisar european pentru justiţie, a arătat de asemenea că se discută serios cu privire la condiționarea alocării fondurilor europene către România și cu privire la respectarea statului de drept.
”Mă simt rușinat de faptul că România are astfel de conducători în numărul 2 și 3 de putere. În 7 februarie va exista o dezbatere pe legile justiției, care nu a fost cerută de nimeni din România, pentru că oricare cetățean român va fi vulnerabil în fața sistemului politic. Din nou România va fi pe toate ziarele la nivel european, unde vom fi puși la zid, consecința acțiunilor PSD-ALDE. Este un semn că România se despate de valorile europene, e o atenționare, care poate duce ulterior la sancțiuni. Toate modificările aduse Justiției trebuie făcute cu acordul magistraților, a facultăților de drept, a celor implicați în acest act și care vor fi afectați. Acest parchet de cercetare a magistraților, de exemplu, nicăieri în UE, nu există cu astfel de competențe doar pe anchetarea magistraților. Mai mult, procurorul de rang superior are posibilitatea să desființeze decizia procurorului care lucrează la dosare pe motiv de netemeinicie, ori până acum se putea face acest lucru doar pe motiv de nelegalitate. Când ai 4000 de magistrați care îți reclamă modificările, înseamnă că este o problemă foarte mare”, a declarat Daniel Buda, președintele PNL Cluj.
Leave a Reply