ClujAzi

Fii informat!

Liderul partidului-vedetă al Ungariei, Momentum, s-a întâlnit la Cluj cu cetățenii români

András Fekete-Győr, liderul carismatic al partidului Momentum din Ungaria, s-a întâlnit, marți, la Cluj, cu cetățenii români, la invitația USR, partid considerat de presa internațională drept rudă apropiată, cu o agendă politică similară. Vizita sa în România are loc în contextul apropiatelor alegeri din țara vecină, când mica formațiune mizează și pe sprijinul maghiarilor din străinătate pentru a ajunge la guvernare.

Delegația Momentum s-a întâlnit în România și cu președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, urmând ca în scurt timp să fie programate întrevederi și cu reprezentanții PCM și ai PPMT. Se poate ca discuția cu UDMR să nu fi produs rezultate atât de rapid (Kelemen Hunor: ”Maghiarii din Transilvania știu pe cine să voteze”), dar MoMo e un proiect politic pe termen lung, care deja a produs rezultate chiar într-o țară condusă cu majoritate clară de către FIDESZ.

În rândul tinerei generații din Ungaria și a presei internaționale, dar nu numai, Momentum se bucură de o simpatie prețioasă, una din rețetele succesului fiind îmbinarea armonioasă a tuturor ideologiilor politice, spre binele națiunii, fără ură și scandal. Pentru András Fekete-Győr o direcție este însă foarte clară, calea proeuropeană, ”antiputinistă”, la care aderă 70% dintre maghiari, în ciuda eforturilor Guvernului Orban.

”Generația în care ne-am născut, generația digitală, a fost tratată ca niște copii, pusă deoparte, ignorată. Pe această generație nu ne reprezintă nimeni în sfera politică. Am avut o reacție de mecanism de protecție, ne-am dat seama că trebuie să ne ocupăm noi de soarta noastră, că mediul de azi, în special cel politic, îi alungă pe tineri, foarte mulți pleacă din țară. Noi nu vrem să plecăm din Ungaria, vrem să trăim în țară.

Dorim să-i trezim pe oameni din apatia politică, pentru că politica poate să facă bine, ne putem pricepe la politică, nu doar ne uităm la politicieni cum apasă butoane în Parlament. Vrem să redăm încrederea în politică, dar e greu după ce s-a întâmplat în ultimii 28 de ani (…)

Nu ne putem defini, nici nu dorim să ne orientăm către direcțiile tradiționale politice, pentru noi și stânga și dreapta pot să reprezinte valoare, solidaritatea e foarte importantă”, a declarat András Fekete-Győr.

Cu toate că funcționează ca partid politic de doi ani – cu sediul într-un subsol de clădire – Momentum a rămas și va rămâne aproape de societatea civilă, de mișcările de stradă din care a provenit. Asta îi garantează și buna înțelegere cu opoziția din piață, comparativ cu USR, care mai primește replici tăioase din această direcție o dată ce a devenit partid.

Președintele Momentum mizează la următoarele alegeri pe un scor de până la 10%, care ar garanta depășirea pragului parlamentar, iar dacă rezultatele vor fi bune, formațiunea se va așeza la masa de discuții cu toate partidele, în afară de FIDESZ, și greu cu Jobbik, ”care are ca singură bază de pornire politică lupta anti-țigani”.

Pentru aceasta e nevoie în primul rând de voturi, subiect sensibil având în vedere că puțini maghiari din afara Ungariei s-au înregistrat la procesul electoral, pe când în ”exil” sunt peste 600.000 de cetățeni. Și aici, MoMo consideră că guvernul Orban greșește când îi evaluează pe unii drept persoane de prim rang, respectiv de rang secund, refuzând să faciliteze realizarea exercițiului democratic.

Puncte de vedere diferite față de Guvernul maghiar există și cu privire la criza migrației. Dacă FIDESZ a susținut că Ungaria rămâne ultimul bastion al creștinismului prin ridicarea unor garduri de sârmă ghimpată, András Fekete-Győr a afirmat că o națiune milenară nu trebuie să se sperie de cei 1300 de refugiați primiți în țară, asta cu toate că Viktor Orbán trâmbița că nu le va permite accesul.

Desigur, s-a pus și problema autonomiei Ținutului Secuiesc, efort pe care Momentum îl vede de apreciat, dar înfăptuit doar prin mediere între majoritate și maghiari.

Momentum dorește să realizeze o punte de comunicare cu cetățenii români, prin sprijinul USR, pe care să-i implice tot mai mult în procesul decizional din Ungaria.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *