Cu puțin timp în urmă, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema programelor insuficiente de cercetare și dezvoltare a unor antibiotice noi. Organizația Mondială a Sănătății ridică din nou un semnal de alarmă asupra lipsei grave de antibiotice noi. Rezistența la antimicrobiene este o problemă de sănătate publică tot mai mare în spitalele de la nivelul statelor membre, dar nu numai. Cu toate că se depun eforturi semnificative pentru tratarea acelor boli rezistente la antibiotice, capacitatea bacteriilor de a dezvolta rezistență la acțiunea unui antibiotic încă persistă.
Rezistența la antimicrobiene ar putea conduce la decesul a până la 10 milioane de persoane pe an până în anul 2050. În momentul de față, acest fenomen este cauza principală a 700.000 de decese pe an, dintre care 50.000 în Europa și Statele Unite. În aceste condiții, se impune dezvoltarea unor noi programe de cercetare pentru depistarea unor medicamente eficiente împotriva infecțiilor rezistente la antibiotice.
Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune în vederea multiplicării programelor de cercetare și dezvoltare a unor antibiotice noi.
În răspunsul primit din partea Comisarului european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, domnul Carlos Moedas, acesta mi-a comunicat faptul că au fost lansate o serie de planuri de acțiuni împotriva rezistenței la antimicrobiene, dar au fost și elaborate diferite instrumente de finanțare suplimentară pentru a sprijini cercetarea legată de RAM.
Redam mai jos răspunsul Comisarului Moedas:
“Comisia este pe deplin conștientă de lipsa acută de noi antibiotice necesare pentru a combate amenințarea tot mai mare pe care o reprezintă rezistența la antimicrobiene.
Noul plan de acțiune european „O singură sănătate” (One Health) împotriva rezistenței la antimicrobiene, lansat în iunie 2017, propune numeroase acțiuni pentru a stimula cercetarea în domeniul RAM, inclusiv elaborarea de noi medicamente, terapii și tratamente alternative. Drept reacție la planul de acțiune, noul program de lucru 2018-2020 pentru cercetarea în domeniul sănătății din cadrul programului Orizont 2020 alocă 95 de milioane EUR pentru dezvoltarea de terapii sau de abordări preventive pentru bolile infecțioase pe baza unor abordări orientate către statele membre gazde.
În plus, Comisia a elaborat și utilizează mai multe instrumente diferite de finanțare suplimentară pentru a sprijini cercetarea legată de RAM.
Unul dintre aceste instrumente este inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), o întreprindere comună între UE și Federația Europeană a Industriei și a Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA). IMI este cel mai mare parteneriat public-privat din lume în domeniul RAM. Programul New Drugs for Bad Bugs („Noi medicamente pentru microbi virulenți”) al IMI a investit deja peste 650 de milioane EUR. El a creat o platformă de descoperire a medicamentelor pentru testarea și optimizarea noilor antibiotice și a constituit o rețea paneuropeană de peste 700 de spitale și 500 de laboratoare în 39 de țări.
De asemenea, Comisia a consolidat implicarea IMM-urilor europene în cercetarea privind RAM, prin intermediul cererilor de proiecte de cercetare care vizează în mod specific întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile), acestea din urmă fiind principalele motoare de inovare în acest domeniu.
Mai mult, Comisia și BEI au lansat un nou instrument de finanțare, mecanismul de finanțare pentru boli infecțioase InnovFin (InnovFin ID), care oferă împrumuturi pentru dezvoltarea de noi soluții pentru bolile infecțioase. În octombrie, în cadrul InnovFin ID, a fost semnat un acord de împrumut în valoare de 20 de milioane EUR cu o IMM daneză pentru a dezvolta tratamente cu o eventuală nouă clasă de antibiotice.“
Leave a Reply