Volumul Desculţă în Amazon ne invită la o aventură fantastică prin care descoperim jungla amazoniană, aflăm cum este viața în vasta pădure tropicală, întâlnim șamani și jaguari, ne mirăm și ne inspirăm alături de curajoasa autoare. Luminița este o călătoare înzestrată cu darul scrisului, povestea ei este o provocare la a urma căi nebătătorite, un îndemn pentru conservare și vocea rar auzită a civilizațiilor departe de civilizație.
În urmă cu peste zece ani, Luminița Cuna a luat drumul junglei mânată de o pasiune pentru Amazon şi curiozitate față de viaţa băştinaşilor care locuiesc în el. A trăit în comunități indigene care au inițiat-o în tainele celei mai mari păduri tropicale de pe planetă şi a supraviețuirii în sălbăticie.
Desculţă prin Amazon s-a născut din dorinţa autoarei de a împărtăși cu publicul de acasă poveștile unice trăite de ea într-o lume tainică, prea puțin accesibilă. Pe de altă parte, în urma prieteniilor legate cu indigenii, Luminiţa a devenit, la cererea lor, povestitorul realităţi întâlnite.
M-am integrat destul de ușor în aceste comunități în primul rând pentru că am lăsat acasă toate prejudecățile despre cum ar trebui să fie triburile indigene. Doar așa i-am putut vedea cu adevărat pe acești oameni, și nu prin vălul adeseori opac al culturii noastre vestice. Mi-am dorit mult toate aceste poveşti. Le-am ales şi apoi le-am trăit cu intensitate maximă. M-a impresionat capacitatea de adaptare a acestor oameni la un mediu natural așa de ostil și darnic ăn același timp . M-a impresionat ușurința cu care au adoptat anumite elemente moderne în timp ce fac eforturi să își păstreze tradiţiile şi cultura. Ei sunt conștienți de marginalizarea lor, de lipsa noastră de informare sau înțelegere despre problemele lor, de aceea, mi s-a spus de multe ori : «Luminiţa, povesteşte despre noi când te întorci acolo în lumea ta. Spune-le cum trăim noi aici, căci lumea de afară trebuie sa stie de existenţa noastră. Spune-le despre tradiţiile, dansurile noastre, cântecele şi spiritualitatea noastră. Spune-le despre pădurea noastră! »
În mod firesc, cu timpul, am devenit un fel de ambasadoare a acestor oameni și a jungei lor. De fiecare dată când mă întorceam dintr-o călătorie mă frământa o întrebare ce pot eu să fac ca să protejez Amazonul și pe oamenii aceștia? O întrebare gargantuescă pentru un singur om. Am început să contribui la nivel de grassroots prin intremediul ONG-ului pe care l-am înfiinţat şi prin diferitele activități derulate cu organizații internaționale.
Despre autor: Luminiţa Cuna a absolvit Mount Holyoke College din SUA. Este licenţiată în economie internaţională şi literatură franceză. Are un Master of Science în Dezvoltare Durabilă de la Universitatea din Londra și un certificat de jurnalism de la New York University. În prezent, Luminiţa Cuna gestionează proiecte de IT la New York şi predă un curs universitar despre impactul schimbărilor climatice.