ClujAzi

Fii informat!

Tișe a susținut în Parlament declarația „Regionalizarea USL = Baronizarea României”

Senatorul clujean Alin Tișe a susținut în plenul Parlamentului o declarație politică în care a expus modul în care USL înţelege să reorganizeze administrativ România, adică prin crearea unei noi titulaturi, aceea de „super-baron”. Potrivit senatorului, regionalizarea în varianta prezentată de USL nu va avea alt efect decât acapararea totală a controlului administraţiei publice locale de către baronii PSD şi PNL. Senator Alin Tise, foto- Otilia Muresan (2)

„USL a decis deja cum să se împartă aceste regiuni deşi încă nu a existat o dezbatere publică pe temă iar păstrarea structurii actualelor „regiuni de dezvoltare”, care şi iniţial au fost stabilite arbitrar şi, drept urmare, n-au fost capabile să atragă fonduri europene, nu conduce la performanţă.

Baronizarea ţării se face prin crearea acestei noi funcţii de preşedinte de Consiliu Regional, votat de baronii existenţi în judeţe. Acest super baron nu va face altceva decât să fie marioneta preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor de mari municipii şi nu va reprezenta voinţa oamenilor. Practic se va împărţi România între PSD şi PNL.

Dacă USL, fără să realizeze studii, fără să promoveze o amplă şi corectă dezbatere publică, va păstra aceste 8 regiuni – disproporţionate ca dimensiuni şi ca populaţie, grăbeşte acest proces, nu face decât să ascundă dorinţa lor de a nu deranja baronii si de a transforma regionalizarea României în baronizarea României.

În cadrul acestor 8 regiuni nu discutăm de o performanță administrativă. Se creează o supra-structură în loc să se diminueze birocrația. S-a demonstrat deja că actualele regiuni de dezvoltare nu au fost eficiente, pentru că primăriile – individual, au atras mai mulți bani.

În acest context, reorganizarea singulară, fără reformă administrativă, fără descentralizare reală, fără autonomie financiară reală a unităţilor administrativ teritoriale, va fi un eșec total. Pentru ce realizăm regiunea şi ce va face regiunea fără resurse?

Considerăm că, înainte de a continua demersul reorganizării administrative, trebuie realizate studii temeinice şi o amplă dezbatere publică. Este necesar să existe mai multe regiuni dar acestea să fie mai compacte, să existe un echilibru între ele şi să se realizeze după consultarea populaţiei.
Regionalizarea trebuie făcută. Dar regionalizarea rebuie făcută după o reală reformă administrativă. O reformă administrativă de jos în sus, de la comune spre judeţe, și de sus în jos de la Guvern spre administrațiile locale.

Este o greşeală să transformăm, din pix, actualele regiuni de dezvoltare în regiuni administrative şi cred că regionalizarea fără măsuri legislative corecte va fi un eşec. Regionalizarea va fi o simpă formalitate, va fi doar de fațadă și va îngreuna și mai mult viața cetățenilor

Această declaraţie politică reprezintă poziţia mea în problema regionalizării administrative dar care nu are la bază o reală reformare”, a spus Alin Tișe.