A fost nevoie de o mediatizare puternică a cazului pentru ca autoritățile să-și facă treaba și să oprească lucrările la șantierul de pe strada Victor Papilian, care au dus la surparea străzii și la distrugerea a mai multor proprietăți private. În regim de urgență Primăria Cluj-Napoca a umplut cu pământ săpăturile efectuate, însă nu s-a rezolvat problema. Vecinii au menționat că terenul se deplasează în continuare, existând în subteran ape care sapă în pământul depus de către autorități.
Vecinii au obținut în primă instanță și anularea autorizațiilor de contrucție emise de către Primăria Cluj-Napoca, pe motiv că nu sunt legale (Primăria a avut calitate de pârât), însă beneficiarul lucrării, Pop Mircea Horea, a atacat decizia judecătorilor.
Recursul programat la Curtea de Apel Cluj a fost suspendat, miercuri, în baza unei decizii de la Înalta Curte de Casație și Justiție din 12 ianuarie 2023, după ce Pop Mircea Horea a făcut o cerere de strămutare a cazului de la Cluj.
Clujenii păgubiți se întreabă cum e posibil ca o goapă de dimensiunea asta, care exista de peste 2 ani, să nu fie verificată niciodată deși este aproape de Centrul Municipiului.
La fel au constatat și judecătorii care au anulat autorizațiile de contrucție, că Primăria Cluj-Napoca a prelungit niște autorizații pentru lucrări de suprastructură, fără să verifice cum s-au efectuat fizic lucrările la infrastructura din subteran. Lucrările, autorizate în 2016, nu au fost finalizate, iar în anul 2020 au fost emise autorizații de construire pentru ”continuare de lucrări fără modificare soluție autorizată”.
Primăria s-a apărat cu mențiunea că dosarul era complet din punct de vedere legal, conform pieselor scrise și desenate prezentate de către beneficiar.
”Situația vătămătoare din speță ar fi urmarea unor greșeli de execuție, nu a autorizațiilor de construire emise. Instanța nu poate reține cu certitudine acest aspect. Din contră, tocmai faptul că autorizațiile au fost eliberate pentru realizarea suprastructurii, deși fundațiile nu existau, coroborat cu faptul că problemele au fost generate exact de săpăturile pentru fundații, duce la concluzia că există o legătură între vătămarea suferită și nelegalitatea actelor atacate. Desigur, nimeni nu neagă că vătămarea își are izvorul și în modalitatea de executare a lucrărilor, dar aceasta nu înseamnă că e lipsită de legătură cu modul în care s-a făcut autorizarea. În concluzie, instanța reține că se impune anularea autorizațiilor emise în anul 2020”, se arată în motivarea deciziei.
Între timp, vecinii afectați nu pot decât să aștepte o soluție finală din partea Justiției.
Emil Boc afirma despre constructorul care a surpat strada Victor Papilian că ”este un infractor”
Emil Boc l-a acuzat pe acesta de iresponsabilitate din moment ce a refuzat să pună în aplicare măsurile impuse de către Inspectoratul de Stat în Construcții.
Leave a Reply