Pe lângă țânțari și căpușe, locuitorii din marile orașe se confruntă vara și cu neplăcerile provocate de tigrul platanului. Este o insectă minusculă, o musculiță cu dimensiunea de până la 3 milimetri, și s-a înmiulțit după ce autoritățile au plantat cu generozitate pe bulevarde și în parcuri platani. Nu s-a dovedit că transmite vreo boală, dar înţepătura este supărătoare și poate provoca iritaţii.
Cu toate acestea, la Cluj-Napoca continuă să se planteze această specie de pomi.
„2428 arbori cu balot de dimensiuni mari plantați până acum în 2023 și toamna anului trecut. Continuăm plantările în această primăvară în întreg orașul – arbori, arbuști și plante perene.
Ori de câte ori aveți ocazia, nu ezitați să plantați un copac!” este indemnul gospodarului Emil Boc.
Peste 2400 de arbori cu balot de dimensiuni mari au fost plantați de Primăria Cluj-Napoca în toamna anului trecut și primăvara anului curent în municipiu. La aceștia se adaugă plantările realizate de Primărie în parteneriat cu companii private, precum cei 100 copaci plantați în Parcul „Iuliu Prodan” (de către firma Yonder) și nu includ puieți, respectiv arbuștii plantați în toate proiectele în derulare, plante perene și anuale.
Specii: tei, salcâmi, frasini, stejari, arțari, platani, prunus cerasifera, prunus serulata, paulownia, ginkgo-biloba ș.a.
Copacii au fost plantați în fiecare cartier, pe aliniamente stradale, la școli, grădinițe, în zone unde au fost realizate parcări în locul garajelor, în parcuri și alte spații verzi, respectiv în cadrul proiectelor de regenerare urbană – precum Rethinking Someș, Parcul Feroviarilor sau Parcul Armătura.
În continuare, cel puțin alți 400 arbori vor fi plantați în această primăvară.
Vasile Mure
Unde se mai gasesti tufe la 1700 euro bucata din bani prostilor?= la Rachitele