ClujAzi

Fii informat!

Trecutul socialist a lui 8 martie

Ziua-Femeii--o-sarbatoare-comunista-----b-Documentar--b-În prezent, ziua femeii presupune un prilej de sărbătoare, o bucurie pentru toate femeile, un moment bun de a oferi un cadou, o floare. În trecut însă, femeile nu se gândeau atât de mult la flori și cadouri ci la cât mai multe drepturi și cât mai bune condiții de muncă.

Ziua internațională a femeii datează încă din secolul XIX și are o strânsă legătură cu mișcarea femeilor muncitoare din SUA, care luptau pentru drepturile sociale și politice. În aceea perioadă numărul populației a crescut, și lumea trecea printr-o etapă intensă de industrializare.

Un alt moment important îl reprezintă și evenimentele din Germania, unde o femeie pe nume Clara Zetkin, a militat pentru drepturile femeilor95c30/huch/1019/17 inclusiv cele privind dreptul la vot. Atunci, încă nu se stabilise o dată fixă a acestei sărbători. Astfel că pe data de 19 martie 1911, ziua femeii a fost sărbătorită în 4 state europene : Austria, Danemarca, Germani și Elveția.

Dar cum a ajuns totuși data de 8 martie să fie declarată sărbătoarea oficială a femilor? În ajunul Primului Război Mondial, pe 8 martie 1917, femeile din Rusia Țaristă au organizat la Sankt Petersburg o serie de proteste cerând „pâine și pace”. După 4 zile, țarul Nicolai al II-lea a abdicat, femeile obținând astfel ceea ce își doreau și anume dreptul la vot. De asemenea, influența femeilor și în special a comunistei Alexandra Kollontai, l-a convins pe Lenin să declare ziua de 8 martie drept sărbătoare oficială a femeilor. În regimul comunist, ziua femeii era intitulată „muncitoarea eroină”.

Ziua femeii este sărbătorită și în România fără a fi însă declarată o sărbătoare oficială.

La mulți ani tuturor femeilor, bucurați-vă de fiecare rază de soare și de această zi minunată pentru care alte femei au luptat ani la rând !