Liber la OMORÂT urși. Câți pot fi împușcați în Cluj?

de clujazi

Parlamentul a aprobat un amendament la Legea vânătorii care stabilește că anual pot fi vânați și omorâți maxim 426 de urși. Județele Harghita și Covasna se află printre cele care au primit cele mai mari cote de prevenție, în timp ce Clujul se situează la polul opus.

Pe lângă cota de prevenție, există și o cotă de intervenție de 55 de urși, care pot fi împușcați sau relocați în cazuri de urgență, dacă provoacă pagube sau sunt agresivi.

Distribuția urșilor către asociațiile de vânători

Conform proiectului de lege adoptat pe 15 iulie de Camera Deputaților, cota de prevenție a fost repartizată fondurilor de vânătoare nu în mod egal, ci în funcție de incidentele anterioare cu animale sălbatice și derogările oferite anterior.

De exemplu, fondul de vânătoare Sâmbăta din județul Brașov a primit o cotă de prevenție de un urs, în timp ce fondul de vânătoare Ojdula din județul Covasna are alocată o cotă de patru urși. Astfel, acest fond poate împușca până la patru urși fără alte autorizații suplimentare.

Repartizarea cotelor pe județe

Județul Covasna are alocați în total 54 de urși, care sunt distribuiți între 29 de fonduri de vânătoare. Brașovul are 45 de urși, Mureșul – 43, iar Buzăul și Sibiul câte 28. Argeșul a primit 30 de urși. La capătul opus, județele cu cele mai mici cote sunt Dâmbovița (3), Maramureș (2), Mehedinți (1), Cluj (1), Gorj (7) și Bacău (8).

„Nu există o metodologie clară în spatele acestei distribuții. Avem niște hărți frumoase, dar sunt doar praf în ochi”, a declarat pentru Snoop.ro cercetătorul Mihai Pop. El a subliniat că distribuirea cotelor ar trebui să țină cont de mai mulți factori, cum ar fi vremea, care influențează creșterea vegetației și mișcarea urșilor în pădure.

Pop a adăugat că unele județe cu o populație redusă de urși au primit cote, ceea ce nu are sens. „Dacă vrei să reduci populația de urși, ar trebui să aloci cote mai mari acolo unde prezența urșilor este mai mare. Ar trebui să existe observații și concluzii anuale pentru a aplica vânătoarea eficient”, a explicat Pop, doctor în conservarea urșilor bruni și reprezentant al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice, conform hotnews.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.