Prestigioase premii de compoziţie la Cluj-Napoca, la ediţia aniversară a Concursului Internaţional de compoziție „Gheorghe Dima”cu numărul 20

de clujazi

Prestigioase premii de compoziţie la Cluj-Napoca, la ediţia aniversară a Concursului Internaţional de compoziție „Gheorghe Dima”cu numărul 20

Concursul Internaţional de compoziție „Gheorghe Dima” organizat de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, aflat la ediția aniversară cu numărul 20, și-a anunțat premianții, tineri compozitori care au scris special pentru această importantă competiție câte o piesă pentru cor mixt a capella. Premiul I a fost câștigat de Alexandru Semeniuc din România, pentru lucrarea “NOVA (Cantus Paradisi)”, premiul al II-lea a fost obținut de Daniele Croce din Italia, pentru lucrarea “My beloved Son” iar Zsolt András (Ungaria-România) a primit premiul al III-lea pentru lucrarea “Ich trage Ruhe in mir”.

Juriul a fost format din personalități de seamă ale mediului universitar muzical românesc și international, compozitori și profesori prestigioși: Adrian Pop, prof. univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Lasse Thoresen, compozitor, profesor emerit de compoziție la Norwegian Academy of Music, Oslo, Norvegia, László Tihanyi, compozitor, dirijor, directorul departamentului de compoziție al Széchenyi Academy of Literature and Art, Budapesta, Ungaria, Dan Dediu, prof. univ. dr. habil., dr.h.c., Președintele Senatului Universității Naționale de Muzică din București și Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Cornel Groza, prof. univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijorul Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Cristian Bence-Muk, prof. univ. dr. habil., Președintele Senatului Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Membrii juriului au declarat că lucrările premiate reflectă o înaltă măiestrie artistică și inovație componistică, contribuind la îmbogățirea repertoriului contemporan.

Piesa câștigătoare a Premiului I va deveni piesă impusă în cadrul semifinalei Concursului Internațional „Gheorghe Dima”, ediția a XX-a, Secțiunea Dirijat coral, care se va desfășura la Cluj-Napoca în intervalul 24-28 octombrie 2024. Toate piesele premiate vor fi interpretate public de Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, în stagiunea 2025-2026, sub bagheta câștigătorului Concursului Internațional „Gheorghe Dima”, ediția a XX-a, Secțiunea Dirijat coral 2024.

Concursul are o tradiție respectabilă, fiind lansat cu peste 30 de ani în urmă, la Cluj-Napoca de către prof. univ. dr. Ninuca Oşanu-Pop, sub titulatura de Festivalul şi Concursul de Creaţie şi Interpretare Muzicală ”Gheorghe Dima” fiind dedicat lucrărilor corale, camerale şi orchestrale pentru a omagia memoria compozitorului, dirijorului și pedagogului Gheorghe Dima. Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a încurajat mereu această bună practică de validare a tinerilor compozitori, cu efecte promițătoare în viața muzicală românească și internațională, susținând astfel de proiecte cu bătaie lungă, benefice emancipării calităților componistice pe care concursurile de creație le scot la lumină.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.