ClujAzi

Fii informat!

Ministrul pentru IMM-uri a sosit la Cluj-Napoca pentru a promova beneficiile antreprenoriatului şi afacerilor de familie

Ministrul delega pentru Relaţia cu IMM-urile, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a fost prezentă astăzi, la Cluj-Napoca, pentru a lua parte la prezentarea unui raport asupra antreprenoriatului român care a evidenţiat faptul că afacerile de familie sunt cea mai sustenabilă cale pentru dezvoltarea economiei Româneşti.Maria Grapini, foto Otlia Muresan (1)

Raportul a fost întocmit de PricewaterhouseCooppers (PwC) în urma unor interviuri luate persoanelor aflate în vârful a 2.000 de companii din 28 de ţări, interviuri procesate ulterior de către două companii din Londra.

Evenimentul organizat în parteneriat cu Ziarul Financiar şi-a propus să evidenţieze cele mai sustenabile modalităţi de creştere a companiilor mici şi mijlocii şi totodată importanţa capitalului autohton, având în vedere că potrivit unui studiu efectuat de BNR, din totalul de 226 mld euro cifră globală de afaceri pe 2011, 95 mld euro sunt afaceri străine, diferența fiind de 15 mld euro – capital de stat, iar restul capital autohton.

Ministrul Grapini a menţionat cu acest prilej că la ora actuală statului îi este foarte greu să mai înfiinţeze combinate, iar în acest sens este din ce în ce mai clară necesitatea orientării atenţiei către sectorul IMM, unde se regăsesc atât capitalul autohton, cât şi afacerile de familie, cele mai trainice elemente ale economiei.

„Mi-a plăcut tema conferinţei şi am şters tot ce aveam în agendă pentru a veni aici. Întotdeauna am pus accent pe capitalul autohton. Intrarea mea în politică a venit târziu, în 2006, tecmai la insistenţele unui partid care pune accent pe capitalul autohton. Subiectul afacerilor de familie m-a emoţionat cu atât mai mult cu cât mi-am predat afacerile fiului meu deoarece fiind ministru apăreau anumite incompatibilităţi”, a declarat Maria Grapini.

Raportul realizat de PwC prezintă care sunt principalele beneficii, dar şi ameninţări care stau la baza activităţii de antreprenoriat în afacerile de familie. Studiul conţine şi câteva modele de succes: Transavia, Betty Ice, Electrogrup, ModaTim, Academia de Fotbal Gheorghe Hagi ş.a.m.d.

Gazda conferinţei, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof univ dr Mihaela Luțaș a declarat că raportul asupra antreprenoriatului va ajuta la înțelegerea mai bună a acestei activităţi și va ajuta universităţile să pună umărul alături de mediul de afaceri la dezvoltarea României și bunul mers al economiei.

Ministrul pentru IMM-uri a anunţat, astăzi, că pentru încurajarea antreprenorilor doreşte să modifice Legea insolvenţei, pentru ca acest proces dureros să nu se mai întindă pe parcursul a 3 ani de zile.

Raportul a fost urmat de inaugurarea catedrei „PwC – Antreprenoriat şi Afaceri de familie” din cadrul Facultăţii de Business a UBB Cluj-Napoca.

La eveniment au mai luat parte fostul ministru Vasile Puşcaş şi subprefectul Mihnea Iuoraş.