Consilierii judeţeni ai PDL reclamă abuzuri fără precedent la alocarea fondurilor din partea Consiliului Judeţean Cluj pentru proiectele comunale din 2013.
Proiectul de buget nici măcar nu a trecut pe la Comisia de buget-finanţe a Consiliului Judeţean şi a fost prezentat consilierilor judeţeni abia cu 5 minute înainte de începutul şedinţei de ieri.
„Este pentru prima oară când se fac nominalizările pe comune, iar acest subiect nu a fost dezbătut în comisiile de specialitate, în Comisia de buget-finanțe. Este inadmisibil ca alocările să se facă într-un laborator politic condus de președintele Consiliului Judeţean, fără consultarea Comisiei de buget finanțe”, a declarat Steluţa Racolţa.
Membru al Comisiei de buget-finanțe, consilierul judeţean Horaţiu Cătărig a adăugat că sumele sunt destul de elocvente pentru a reflecta alocarea în funcţie de apartenența politică a primarilor.
Dacă la Câmpia Turzii s-au acordat 160.000.000 lei, Turda a primit doar 50.000 lei. La Aghireș, unde există primar PDL, pentru reabilitarea căminului cultural s-au alocat 15.000 lei, în timp ce la Frata s-au aprobat în această direcţie 250.000 de lei, iar la Tritenii de Jos, 384.000 de lei.
„Un mare interes este acordat de primarii USL reabilitării sediilor de primării, de parcă nu ar exista alte proiecte care să fie susţinute: Cojocna, 200.000 de lei, Geaca, 300.000 de lei, Tureni, 200.000 de lei. Se observă diferențe foarte mari de alocări din partea Consiliului Judeţean între comune, în funcţie de cine au susținut primarii la alegerile locale: dacă la Tritenii de Jos s-au alocat 840.000 de lei, Mociu – unde există primar PC care a spus că îl susține pe Tișe la alegeri – a primit doar 30.000 lei pentru reabilitarea de trotuare. Ce să mai vorbim de 20.000 lei plătiţi pentru două panouri la Cornești, unde să scrie „Bine ați venit” sau cei 43.000 lei alocaţi către Vultureni pentru un centru de informare turistică”, a adăugat Cătărig.
Consilierul judeţean Alexandru Coroian a precizat că primarii PDL din judeţ nu au fost consultaţi cu privire la nevoile lor: „acele consultări nu au fost consultări, au fost chemări la ordine: asta e suma, pe ce să ți-i împart?”.
Actuala conducere a CJ nu a respectat la conceperea alocărilor către comune nici regula solicitată acum 4 ani de zile de către consilierii PSD şi PNL, de împărţire a banilor în funcţie de ponderea deţinută în plenul CJ de către fiecare partid. Astfel, primăriile PDL au primit doar 21,5% din bugetul de 40 milioane de lei deşi consilierii judeţeni democrat-liberali reprezntă peste 32% în componenţa plenului de la CJ.
Nici măcat repartiţia demografică a populaţiei în judeţ nu a fost respectată. Circa 21,5% din bugetul alocat comunelor merge către 60% din populaţia judeţului, în timp ce 78,5% din acest buget merge către 37% din populație.
„Chiar dacă au împărțit după bunul plac aceşti bani, mi-ar fi plăcut să văd o prioritizare la nivelul judului. De exemplu, la Poieni 95% din canalizare este executată, iar primarul mai avea nevoie de 5% ca să termine proiectul. Am cerut în acest sens 100.000 lei, care nu s-au aprobat. În schimb, consilierii USL au aprobat mansardarea pescăriei din Apahida sau sisteme de alarmă de 35.000 lei tot acolo”, a spus Mariana Leş.
Un consilier judeţean al USL a votat bugetul comunei unde primar este soţia lui
Consilierii judeţeni ai PDL cer în mod public demisia din Consiliul Judeţean Cluj a consilierului Dorel Secară (PNL), care a votat ieri bugetul comunei Borşa, conduse de soţia lui, Mariana Secară.
„Cerem public ANI să se sesiseze în acest conflict de interese pentru că statutul aleșilor locali spune clar că aceştia trebuie să evite situaţiile în care pot fi acuzat că îşi urmăresc interesul personal din banii publici, iar soții intră în definirea interesului personal. Aleşii au obligația de a anunța de la începtul ședinței că se află într-o asemenea situație şi că se abţin de la vot, lucru care în acest caz nu s-a făcut. Mai mult, el a votat proiectul final de buget. Potrivit legii, aceste hotărâri sunt nule de drept”, a adăugat Coroian.
Daniel Buda: Uioreanu nu s-a consultat cu mine pe tema bugetului
Deşi Horea Uioreanu invoca ieri consultarea cu preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, în legătură cu banii alocaţi comunelor clujene, Buda a declarat astăzi că nu a avut nicio consultare cu Uioreanu vizavi de impărțirea banilor către primăriile PDL.
„Am avut o simplă discuție prin care el m-a anunțat că nu va aloca o cotă de 34,42%, cuvenită primăriilor noastre, așa cum Alin Tișe a procedat timp de 4 ani de zile. Asistăm la o încălcare a regulilor stabilite cu consilierii județeni ai PNL și PSD, pe care consilierii au considerat-o atunci binevenită. Repartizarea banilor ar fi trebuit să fie făcută de către consilierii județeni ai PDL pentru primăriile PDL, împreună cu primarii PDL. Eu nu cred că politica pumnului în gură pe care Uioreanu o impne la Consiliul Judeţean este sănătoasă pentru cetăţenii judeţului. Nu cred că primarii din județ trebuie să sufere pentru că la conducerea Consiliului Judeţean există o anumită coloratură politică”, a precizat Daniel Buda.
Consiliul Judeţean Cluj fură sediul primăriei Huedin
Nu numai că Huedinul a fost neglijat la alocarea fondurilor, dar primarului Moroşanu i s-a „furat” de sub picioare şi sediul primăriei, solicitat încă din urmă cu un an către Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Unul dintre proiectele votate ieri de către consilierii judeţeni ai USL viza trecerea unui imobil din proprietatea MAI în proprietatea CJ Cluj.
„Se vede că linia USL de la Consiliul Judeţean – Guvern, tot USL, a avut de câștigat în fața primarului PDL. Imobilul în care funcționează acum primăria a fost retrocedat, iar în acest sens primarul a cerut încă de anul trecut acest imobil pe care dintr-o dată Uioreanu l-a trecut în proprietatea Consiliului Judeţean. Mi se pare că i s-a cam tras preșul de sub picioare primarului Huedinului, care în mai puțin de 5 ani va rămâne fără sediu la primărie”, a spus Cătărig.
În acest sens, consilierii județeni ai PDL au hotărât să propună la şedinţele viitoare un proiect prin care să atribuie acea clădire dacă nu în proprietatea, măcar în administrarea Primăriei Huedin, pentru a avea unde să se mute.