Declarațiile martorilor ne dezvăluie că sistemul de dare/luare de mită în vederea defrișărilor masive și apoi a vânzării ilegale funcționa încă de la începutului anilor 2000. Sistemul și traseul mitei parcurs de la pădurar la director a fost consolidat de Morar iar Mariș l-a preluat cu succes.
Astfel din dosarul întocmit de procurorii DIICOT pe numele lui Traian Mariș, rezultă că angajații pentru a-și proteja locurile de muncă, erau nevoiți să plătească 20.000 de euro pe an, binențeles fiecare după posibilități, plata putând fi cotizată în 2 tranșe.
Din declaraţiile unuia dintre denunţători, Călin Bâlc rezultă că banii erau adunaţi „pentru a fi daţi şefilor în vederea susţinerii politice a acestora şi pentru a nu ne pierde locurile de muncă”.
Astfel dacă facem un simplu calcul matematic, ne dăm seama că în decursul a 7 ani, perioada în care Morar se afla la conducerea Direcției Silvice, aceasta a acumulat zeci de mii de euro. Declarația de avere de acum câțiva ani a acestuia, ne spune că Morar deținea zeci de titluri ale celor mai importante societăți comerciale din România, listate la Bursa de Valori Bucureşti. Mai mult, Morar a fost dat în judecată de o firmă de brokeraj pentru o datorie de 15 miliarde de lei vechi!