Vizita Papei Francisc în România nu este doar o sărbătoare a lumii catolice, ci este o sărbătoare a tuturor românilor. Papa nu vine doar pentru cei circa 1 milion de catolici și cei circa 200 de mii de greco-catolici din România. Mesajul său are un destinatar mult mai amplu, datorită faptului că este oaspetele întregii țări. În consecință, Suveranul Pontif va vizita, pe lângă București, capitala Moldovei (Iași), capitala spirituală a catolicismului ardelean (Blaj) și Sanctuarul Marian de la Șumuleu-Ciuc, loc de mare pelerinaj pentru lumea catolică.
”Să mergem împreună”, motto-ul vizitei Papei în România nu pare, prin urmare, o vorbă goală. Papa Francisc își propune să aducă la un loc credincioșii din Muntenia, Moldova și Transilvania multi-etnică. În consecință, mesajul de unitate este ”livrat” tuturor acestor locuitori ai acestei țări care în urmă cu 6 luni își sărbătorea Centenarul Marii Uniri.
Mesajul vizitelor Papei în Europa conține o temă clară de ecumenism și de pan-europenism. Din acest motiv, cu toate că vizitele sunt naționale, apelul este transnațional. Rolul pe care și-l asumă Papa Francisc este acela de mediator al popoarelor și religiilor. În contextul în care în ultimii ani religiile creștine au fost cele mai asuprite la nivel planetar, un mesaj comun de unitate al creștinismului aduce întărire în credință în special pentru cei aflați în prigoană.
România este o insulă de stabilitate într-un colț tulburat al Europei. La doar câteva sute de kilometri, Ucraina este victima agresiunilor militare ale Rusiei, Kosovo își solicită ruperea de Serbia, Turcia este în pragul suprimării democrației, Ungaria este ”inventatoarea” democrației iliberale. România rămâne ancorată în valorile occidentale pe care și le-a asumat, cu care intră tot mai mult în contact după intrarea în Uniunea Europeană și pe care încearcă să le asimileze alături de păstrarea specificului național.
O jumătate de secol de comunism nu a fost suficientă pentru a șterge conștiința europeană a românilor, deși a produs multe daune ireparabile. Valorile europene despre care vorbim sunt toleranța religioasă și respectarea drepturilor cetățenești, capitole la care România este una dintre campioanele Uniunii Europene. Nu sunt multe lucruri cu care România se poate lăuda în Europa, dar să nu ne ferim să le numim pe cele care ne fac cinste.
România primește vizita unui Suveran Pontif pentru a doua oară în 20 de ani, cu toate că vorbim de o țară ortodoxă. Nu este o întâmplare faptul că Papa Francisc vine la noi în țară. Vaticanul știe că există deschidere pentru această vizită și că populația și autoritățile statului îmbrățișează sosirea unui reprezentant de valoare al lumii creștine.
Vizita Papei reprezintă și o validare a românilor ca fiind aparținători ai acestui neam european și creștin. Sub îndemnul Papei, ortodocși și catolici, români și maghiari, trebuie să găsească resursele ”să meargă împreună” pe calea toleranței, către inima valorilor europene.
Nu doar catolicii îl așteaptă pe Papa, care, la rândul lui, a depășit ca notorietate lumea catolică. În anul în care România a preluat pentru prima dată președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, avem oportunitatea de a gestiona un eveniment cu impact planetar, Papa Francisc fiind capul unei Biserici cu peste 1,2 miliarde de credincioși la nivel mondial. România este, în consecință, gazda unuia dintre cei mai puternici și influenți oameni de pe glob, motiv suficient pentru ca toți românii să se simtă mândri de o astfel de vizită.
Leave a Reply