Soluția surpriză oferită de Mihai Seplecan pentru deblocarea situației deșeurilor din județ este aspru criticată de către fostul președinte al Consilului Județean Cluj, senatorul Alin Tișe.
Acesta spune că ceea ce face Mihai Seplecan cu firma Prosal din București este o escrocherie și că cel mai bine ar fi să își direcționeze efortul pentru finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Iată mai jos părerea senatorului Alin Tișe, un bun cunoscător al administrației județene.
„Iată una dintre escrocherii :
În urmă cu câteva luni RAADPP făcea eforturi disperate pentru a deschide un depozit temporar și să salveze blocajul gunoaielor . Erau pe punctul să obțină avizul de mediu. Surpriza : cineva a intervenit la București sub un pretext fals, să nu mai primească RAADPP aviz de mediu. Șefii de la mediu din Cluj știu asta. Dar, nu doar ei știu …
Astfel RAADPP a rămas cu dorința, dar fără putință și astfel acum trebuie dați oameni afară. Dacă ar fi făcut depozitul, s-ar fi reorganizat legal și atunci RAADPP avea resursa suficientă pentru a funcționa fără probleme. Dar atunci mega afacerea ilegală nu putea avea loc!
De fapt, aflăm acum că de două luni o firmă privată (căzută din luna !?) a cumparat teren în secret, teren în Turda și a cumpărat tot în secret utilaje pentru depozitul temporar. Așa cum ați auzit: de două luni s-a premeditat mega escrocheria, firma minune având garanția că toate gunoaiele județului vor fi duse în depozitul ei temporar.
Oare de de nu au căzut „din lună” mai multe firme, care și ele puteau avea teren și puteau investi un milion de euro ca apoi sa scoată zeci de milioane! Da, cum auziți, zeci de milioane în cel puțin următorii cinci ani, pentru că Centrul de Deșeuri nu va fi gata nici în cinci ani, poate chiar niciodată!!!
Suntem în prezența unei mega escrocherii făcute cu Dedicație pentru o firmă cu administrator paravan, care ascunde adevăratul boss. Prietenii știu asta.
Și firma a fost rugată insistent…, până la disperare să vină , să vină, să vină … să ne salveze. Incredibil ce proști ne cred unii!
Astfel, politrucii incompetenți au ales ilegal, fără licitație un operator de rampa de depozitare a deșeurilor, prezentându-l ca o soluție la blocaj, când de fapt discutăm de o mega afacere de milioane de euro, o mare escrocherie. O mega afacere privată 100% !!!
Dacă se organiza o licitație, conform legii, puteau veni și alți privați care să ofere teren și dotări .
E o minciună că e doar pentru un an acest depozit, întrucât nu se termină CMID nici în cinci ani.
FĂRĂ LICITAȚIE o autoritate PUBLICĂ NU ÎI POATE PUNE CONDIȚII DE PREȚ, CEEA CE ÎNSEAMNĂ CĂ PESTE 1 AN UN PRIVAT DE CARE DEPIND TOȚI CLUJENII POATE DUCE LA CREȘTEREA PREȚULUI ȘI DE 10 ORI FAȚĂ DE CEL AcTUAL .
Veți spune că nu se plătesc bani publici la această firmă. Păi, și asta este o manipulare ordinară.
Primăriile din județ prin firmele de colectare, vor fi obligate să ducă gunoaiele numai în acest depozit temporar, întrucât afacerea este girată de decidenții politici, care le-au garantat că gunoiul județean va merge la ei. Tot. Oare de ce ?!
Conform declarațiilor firmei private ei au cumpărat utilajele deja de 2 luni. Ei au declarat că au cumpărat teren și utilaje. Aceste 2 luni era timp suficient pentru licitație operator rampa temporară.
În timp ce RAADPP se zbătea sa găsească soluții pentru gunoaie, Politrucii incompetenti aveau combinații secrete, negocieri cu firma privată . Pregăteau intrarea în ring .
Dacă se făcea licitație pentru o rampa privată, cu siguranță erau și alți doritori să construiască, cu siguranță erau competitive, cu siguranță nu ar crește prețurile pentru clujeni în următorii ani.
Cu siguranță, procedura era legală.
Este fals că operatorul privat are o relație comercială NUMAI cu operatoriii (colectare și transport deșeuri). Pentru că atunci cand va mari prețul la depozit, operatorul va mări prețul la populatie.
Și pentru că dețin monopolul județean. Si pentru că politrucii complici i-au favorizat .
Soluția de a manageria integral deșeurile până la finalizarea CMID era să mandateze RAADPP (care obțineau avizul de mediu dacă nu s-ar fi intervenit ilegal și special să nu obțină! ), să facă rampa temporară cu protecție ecologică pe un teren proprietatea județului sau public .
Dar atunci șmecheria de azi nu putea avea loc.
Ei cred că nu știe nimeni. Știe cine trebuie …
Nu în mod ilegal, fără licitație favorizând și girând un operator privat. Nu prin obligarea implicită a primăriilor și a operatorilor să ducă gunoaiele într-o afacere privată, singura lor opțiune .
Opriți această mega escrocherie !