ClujAzi

Fii informat!

Alin Tişe: Revoluţia Română a arătat întregii lumi că poporul român este parte a Europei democratice

Senatorul clujean Alin Tișe a susținut un discurs în numele grupului PDL, în Ședința Solemnă a Senatului și Camerei Deputaților dedicată împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.alin tise

„Celebrăm în aceste zile 25 de ani de la victoria Revoluţiei din Decembrie 1989. Un sfert de veac de democraţie!

Decembrie 1989 reprezintă un moment unic în istoria națiunii române, o formidabilă victorie a dreptății și adevărului împotriva injustiției și minciunii.

Ca naţiune unită avem datoria morală să nu uităm aceste Realități.

Au trecut 25 de ani de la momentul în care s-a schimbat lumea. Dar în care s-a schimbat
şi România!

Revoluţia Română a arătat întregii lumi că poporul român este parte a Europei democratice. Pentru aceasta trebuie să ne credităm eroii! Şi să-i comemorăm. Românii au cerut şi au luptat atunci pentru un ideal: zidul comunismului să fie dat jos! Românii l-au dat jos în anul 1989. Cu jertfe umane.

Scânteia care a dus la Revoluție s-a aprins mai întâi la Timișoara, iar apoi în toată ţara. Era scânteia unui nou început pentru poporul român. Ceea ce a urmat lui 16 Decembrie 1989 a fost istorie.

Dar să nu uităm că românii nu au ieşit in strada doar pentru un trai mai bun, doar pentru
soluţii economice. Ei au ieşit în stradă şi au plătit cu sânge pentru un ideal: o Românie liberă şi
democrată! O Românie fără abuzurile şi de derapajele partidului unic, partidului-stat. Românii cereau democraţie, libertate, respect – pentru noi şi drepturile noastre, stat de drept şi legi, nu poliţie politică, nu teamă!

Preţul plătit, însă, pentru acest ideal, pentru principiile democratice, a fost prea mare! Prea dureros!
Şi trebuie să fie misiunea noastră, a celor care-i reprezentăm, să onorăm aceste jertfe, să le omagiem memoria! Dar nu la modul declarativ. Avem datoria morală şi legală, să uzăm de competenţele conferite de Constituţie ca să îi servim pe cetăţeni.

Trebuie să recunoaştem, însă, că acest sfert de secol de democraţie, nu garantează, încă, ireversibilitatea Revoluţiei si a parcursului democratic, respectarea permanentă a idealurilor şi
principiilor sale. Avem o democraţie fragilă încă, ceea ce a condus la ridicarea unor noi ziduri, a unor noi temeri. România se confruntă acum cu un altfel de zid. Românii simt că această ţară nu le aparține cu adevărat, în totalitate.

Azi există acest zid între popor şi aleșii săi, între instituţii şi români, între idealurile lui Decembrie `89 şi realităţile vieţii zilnice.

De aceea, în noiembrie 2014, românii au făcut o noua revoluţie. Prin vot. Fără jertfe, fără sânge, fără violenţe. Pentru aceleaşi idealuri, pentru stoparea reinstaurării partidului stat în toate instituţiile, pentru stoparea abuzurilor şi a nedreptăților, pentru a înlătura aroganţa, disprețul si minciuna politicienilor, pentru a recâștigă aceasta ţară. Pentru a recâștigă România pentru ei şi pentru viitorul lor.

Idealurile Revoluției din 1989 au rămas aceleaşi după 25 de ani de democrație. Şi parcă sunt mai actuale ca oricând.

Doamnelor si domnilor,

În 16 noiembrie 2014 românii au apărat democraţia in condițiile apariției unor derapaje evidente de la statul de drept. Românii au vorbit. Şi în stradă. Şi la urne. Romanii au arătat solidaritatea lor. Au vorbit despre democraţie, despre necesitatea reformării, nu doar a statului ci şi a clasei politice. Astfel, azi după un sfert de veac de sacrificii ale poporului român, România este la un nou început.

Românii, în alegerile prezidenţiale, ne-au vorbit despre fapte şi nu despre cuvinte goale: ajung 25 de ani de vorbe! Ne-au vorbit despre ei şi despre locurile lor de muncă. Nu despre noi şi locurile noastre
de muncă. Ne-au vorbit despre demnitate şi unitate. Ne-au vorbit despre stat de drept. Stat de drept cu justiţie independentă. Dar nu e suficient. Stat de drept înseamnă şi sistem de sănătate eficient şi sistemul de educație performant. Înseamnă un parlament mai mic şi responsabil. Un guvern credibil şi competent. Trebuie să conştientizăm, noi, întreaga clasă politică, că democraţia obligă: avem obligaţia, dar şi responsabilitatea servirii interesului naţional.

Romania trebuie să meargă clar şi irevocabil pe drumul democratic.

Avem datoria să transmitem generațiilor viitoare un stat nu doar întreg fizic, ci un stat care să le fie patrie nu doar teritoriu. Să dezvoltăm o naţiune puternică într-o Europă a valorilor. Avem obligaţia să construim un stat democratic, un stat care să aibă realmente capacitatea să le ofere şansa la educaţie, la sănătate, la dezvoltare personală şi profesională bazată pe meritocrație! Sa le redăm romanilor ţara înapoi! Să redăm demnitatea fiecărui român prin responsabilitatea prezentului. Să reformăm statul, să reformăm instituţiile, să reformăm relaţia stat – cetăţean!

Doamnelor si domnilor,

Nu avem dreptul să uităm sau să întinăm memoria eroilor revoluției. Avem obligația să reconstruim nu doar democraţia ci şi unitatea tuturor românilor!

Acestea au fost idealurile atunci, acestea trebuie să ne fie valorile, principiile, de azi! Doar aşa onorăm jertfa şi memoria lor!

Dumnezeu să-i odihnească pe eroii revoluției, iar nouă să ne dea înțelepciunea să ducem România pe calea cea dreaptă, așa cum și-au dorit ei”.