Alpinistul Vasile Cipcigan și jurnalistul Titus Crăciun au stabilit un nou record de altitudine pentru județul Cluj, reușind să cucerească muntele Manaslu, 8.156 metri, al patrulea ca periculozitate din Lume. Cei doi pot fi considerați cu adevărat eroi întrucât au mers pănă la capăt deși s-au confruntat cu probleme medicale serioase; Cipcigan a suferit degerături de gradul doi și trei la picioare și abia peste trei săptămâni va ști cât din picior își poate recupera.
„Eroii sunt cei care ne-au ajutat, în spatele nostru a fost o echipă care ne-a sprijinit foarte mult, din care au făcut parte oameni care ne-au sprijinit moral, financiar, care ne-au îmbrăcat, care ne-au pregătit fizic – noi suntem doar cei din fața echipei, care au avut bucuria să urce pe un munte, superb, extraordinar, care ne-a impus greutăți, dar ne-a arătat și lucruri frumoase. A cuceri un munte este impropriu spus, noi îl urcăm, nu îl cucerim. Muntele ne-a cucerit pe noi”, a spus alpinistul Vasile Cipcigan.
Daniel Metz, CEO-ul NTT DATA România, care a susținut financiar expediția evaluată la peste 22.000 de euro, și-a exprimat admirația pentru cei doi, „care printr-un efort extraordinar au reușit să ducă atât de departe spiritul pe care-l avem în cetatea Cluj-Napoca, care ține de performanță, de orientare spre viitor, de a-ți depăși limitele, de a încerca să faci lucruri noi pentru a ieși din mediocritatea pe care ne-am gărbit să o acceptăm”. Daniel Metz a adăugat că s-ar bucura să existe mai multe inițiative de cest gen la nivel de Cluj, la nivel de România, „pentru că putem mai mult, nu suntem o țară mediocră, în care automulțumirea și valorile mediocre ne caracterizează” și le urează celor doi ca pe viitor să aibă astfel de năzuințe chiar mai înalte.
Cipcigan a suferit degerături de gradul doi și trei la piciorul drept – la toate degetele, respectiv la piciorul stâng, la degetul mare, pentru care a primit tratament în Nepal. Acesta a afirmat că a fost vorba despre un accident, a fost un cumul de factori și cu siguranță data viitoare nu o să se mai întâmple.
Condițiile de urcare sunt cu atât mai dificile cu cât cei doi nu au utilizat șerpași și oxigen.
Titus Crăciun a pierdut 10% din greutatea corporală într-o săptămână, iar după ce a vomat sânge timp de 4 zile, a fost nevoit să facă pauză, la recomandarea medicilor.
Înainte de vârf au fost minus 25 de grade, iar în noaptea vârfului a fost atât de rece încât lui Cipcigan i-au înghețat mâinile, iar jumătate de oră a ezitat să atace, până a reușit să-și încălzească brațele.
Scările de aluminiu peste crevase, de 4 metri, foarte lungi pentru asemenea porțiuni și pereții de gheață au fost alte obstacole trecute de cei doi în expediția care s-a întins ca durată peste o lună, cu 4-5 zile tracking până în tabăra de bază.
Cei doi îndeamnă alpiniștii clujeni să aibă curajul să facă proiecte de acest gen, întrucât avem oameni foarte bine pregătiți, dar care nu au curajul să creadă că se poate. Primii clujeni care au ajuns la o asemenea altitudine spun că în general sportivii de performanță nu au curajul să ceară finanțare, să facă proiecte, așteaptă doar să primească, dar acest lucru trebuie să fie șters și înlocuit de curaj.
În Lume există alte 7 vârfuri mai înalte, pe care Vasile Cipcigan susține că alpiniștii clujeni le pot cuceri. O posibilă țintă ar fi Everestul, care să fie atacat fără rezerve de oxigen, lucru care nu a fost făcut până acum de niciun român. Desigur, e nevoie în continuare și de sprijin financiar serios pentru o asemenea expediție, a căror costuri ar urca la peste 45.000 de euro pentru fiecare persoană.
Leave a Reply