ClujAzi

Fii informat!

Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu, cetățeni de onoare ai județului Cluj

Duminică, 22 martie 2015, a avea loc, în cadrul Concertului Regal de Gală găzduit de sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş – Bolyai” – Cluj-Napoca, ceremonia publică de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – Clujean de Onoare, Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu.    casa regala romania4

Hotărârea adoptată în acest sens de Consiliul Judeţean Cluj în data de 28 ianuarie 2015 a avut la bază proiectul iniţiat de vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan, la propunerea Asociaţiei Cluj Today ca reprezentant al societăţii civile, proiectul fiind asumat şi votat în unanimitate de către toţi membrii deliberativului judeţean clujean. În mod simbolic, aceasta a fost prima hotărâre votată de Consiliul Judeţean în anul în care Clujul este Capitală Europeană a Tineretului.

Pe parcursul vizitei la Cluj din zilele de 22 şi 23 martie 2015, alături de Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu se află Principele Nicolae precum şi Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi Baronul Johannes von Holzhausen.

Laudatio a fost rostit în această seară de rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop.

Principesa Margareta a primint onoranta distincție Clujean de Onoare pentru susținerea necondiționată a mediului social, științific, academic, muzical și cultural al Cetății Clujului, o contribuție extrem de valoroasă la promovarea spiritului transilvănean, pentru promovarea valorilor și tradițiilor românești în străinătate, fapt care a contribuit incontestabil la consolidarea capitalului de imagine al țării noastre peste hotare.casa regala romania2

Diploma de clujean de onoare i-a revenit și Principelui Radu al României pentru extraordinarea implicare și susținerea frecventă a activităților culturale și educative care au avut loc în județul CLuj pe parcursul unui sfert de veac, Principele Radu fiind recunoscut pentru mecenatul manifestat prin patronajul unor multiple și valoroase inițiative din sfera cultural-educativă clujeană, totodată pentru demersurile extrem de intense și stăruințele depuse în susțienrea inițiativelor diplomatice ale României și promovarea românismului în străinătate, pentru numeroasele evenimente științifice națiomale și internaționale dedicate integrării țării noastre în sferele euroatlantice.

”Prin prezența domniilor voastre în această seară ne faceți și o extraordinar de mare bucurie și fiindcă domniile voastre se află aici, întreaga comunitate pe care o reprezentați e aici, cu formidabila ei diversitate de credințe, cu evantaiul tuturor libertăților ei de astăzi și cu cea mai puternică expresie a democrației vieții pe care astăzi o trăim. Vă datorăm această cinste formidabilă de a deveni cetățeni de onoare ai județului Cluj, dar datorăm această cinste și Regelui Ferdinand și Reginei Maria, fără de care n-am fi fost acum aici. Ei au iubit mult Clujul, tot atât de mult pe cât l-a iubit Regele Carol al II-lea și desigur Majestățile lor de astăzi. Până acum, în cele două decenii care s-au scurs de la căsătoria noastră, am venit aproape anual la Cluj și am încercat să ne legăm numele de cele mai diverse proiecte cu putință, unele în domeniul patrimoniului ccasa regala romaniaonstruit, altele în domeniile educației, alături de Universitatea Mare, patronăm o organizație de studenți pornită de la Cluj, Inițiativa pentru Modernizarea României și suntem de asemenea mândri că există Transylvania College și viitoarea Royal School of Transylvania. Sperăm să avem și mai multe ocazii de a pune umărul la ridicarea acestei zidiri formidabile pe care orașul dumneavoastră nepereche o face sub ochii noștri. Sunt 100.000 de studenți în urbea dumnevoastră, adică aproape o treime din întreaga suflare a municipiului și anul acesta pe drept cuvânt sunteți Capitala Europeană a Tineretului. Cine altcineva putea să fie capitală europeană decât acest oraș cu rădăcini atât de adânc înfipte în solul european și cultura continentală. Noi suntem la ceva mai mult de 12 luni înainte de a avea cea mai importantă aniversare a României moderne și a Coroanei, 150 de ani de la fondare, 150 de ani de Casă Regală și 150 de ani de stat modern, când în iulie 1866 Suveranul își punea semnătura pe prima Constituție din istoria României, care consfințea numele țării drept România”, a precizat Alteța Sa Regală Principele Radu.

La evenimentul complementat de muzica Filarmonicii de Stat ”Transilvania” au mai fost prezenți ÎPS Mitropolit Andrei, PS Florentin Crihălmeanu, prefectul Gheorghe Vușcan, deputatul Adrian Oros, primarul Emil Boc, viceprimarul Anna Horvath, vicepreședintele CJ Cluj, Horațiu Cătărig, consilierii județeni Rareș Rusu și Lörinczi Zoltán, reprezentanți ai tuturor universităților și facultăților din Cluj, ai altor culte religioase.

casa regala romania1