În urma discuţiilor purtate în cadrul reuniunii Colegiului Prefectural, din 30.06.2014, privind activitatea de exploatare a agregatelor minerale la nivelul judeţului Cluj, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a considerat necesară verificarea legalităţii funcţionării operatorilor economici care desfăşoară o astfel de activitate.
În acest context, în perioada 04-08.08.2014, s-a desfăşurat o acţiune de verificare a unui număr de 10 unităţi care explotează agregate minerale şi 1 staţie de sortare-spălare agregate minerale, de către o comisie mixtă constituită prin Ordinul nr. 273/2014 al Prefectului Judeţului Cluj, urmărindu-se respectarea de către acestea a condiţiilor impuse prin actele de reglementare emise de instituţiile abilitate, potrivit actelor normative specifice în domeniu (permise de exploatare, autorizaţii de mediu, avize/autorizaţii de gospodărire a apelor, mijloace de cântărire folosite, alte documente financiar-contabile).
De asemenea, s-au verificat şi staţiile de betoane, prelucrare agregate minerale, sortare, spălare, concasare aferente unităţilor care explotează agregate minerale.
Pentru desfăşurarea în bune condiţiuni a acestei acţiuni de control au participat reprezentanţi ai Compartimentului de Inspecţie Teritorială pentru Resurse Minerale Cluj Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj, Gărzii Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Cluj, Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, Direcţiei Regionale de Metrologie Legală Cluj şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.
Cele 10 societăţi comerciale verificate extrag nisip şi pietriş din albia minoră şi/sau majoră a cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someş (Someş Mare, Someş Mic, Sălătruc) perimetrele de exploatare (14) fiind localizate pe raza comunelor: Mica, Vad, Căşeiu, Iclod, Jucu, Bonţida, Gilău, Floreşti.
În urma verificărilor s-a constatat că în majoritatea cazurilor operatorii economici deţin acte de reglementare în domeniul exploatării resurselor minerale, protecţiei mediului şi gospodăririi apelor, dar au existat şi societăţi comerciale care se aflau în procedura de (re)autorizare (3 societăţi comerciale/3 perimetre de exploatare).
La nivelul unor perimetre de exploatare activitatea era sistată din diverse motive: expirarea unor acte de reglementare, lipsa cererii, a accesului la perimetru, etc. (8 societăţi comerciale/10 perimetre exploatare).
Din cele 10 societăţile comerciale verificate 9 respectă nivelul maxim al preţurilor stabilit prin avizul de preţ eliberat de Ministerul Finanţelor Publice pentru balast brut, agregate sortate şi concasate.
Având în vedere constatările din teren au fost trasate măsuri cu caracter general şi permanante, valabile pentru toate unităţile verificate (igienizarea perimetrelor de exploatare, respectarea cu stricteţe a metodei de exploatare și condiţiile stabilite prin actele de reglementare existente, umectarea căilor de acces la perimetru în perioadele secetoase pentru evitarea ridicării pulberilor în atmosferă, etc.), precum şi măsuri cu termene precise pentru eliminarea deficienţelor constatate la unele societăţi comerciale (ex. bornarea perimetrelor, finalizarea lucrărilor de refacere a mediului în perimetrul afectat, raportarea cantităţilor exploatate în anul anterior la A.P.M. Cluj, curăţarea instalaţiilor de preepurare ape uzate tehnologice, igienizarea perimetrelor de exploatare, etc.)
Au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale unor societăţi comerciale, respectiv: 2 avertismente (lipsa automonitoringului apelor tehnologice prelevate din sursa de suprafaţă şi nedezafectarea drumului tehnologic de acces la rezerva de balast din albia minoră a cursului de apă la termenul stabilit cu ocazia unui control anterior), 2 amenzi în valoare de 5.000 lei (1 unitate pentru lipsa mijloacelor legale de cântărire – utilizează la măsurarea balastului şi sorturilor cupa Volei, m3 şi 1 staţie de sortare-spălare agregate minerale pentru utilizarea unui contor de apă fără buletin de verificare metrologică) şi 1 amendă în valoare de 6.000 lei datorită lipsei avizului de preţ eliberat de Ministerul Finanţelor Publice pentru balast brut, agregate sortate şi concasate (1 unitate).
Aceste rezultate evidenţează efectul real al acestui control, pentru prima dată fiind cooptate într-o astfel de acţiune şi instituţii ca Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca şi Direcţia Regională de Metrologie Legală Cluj, aceste unităţi de exploatare agregate minerale fiind în general confruntate cu verificări în domeniul respectării normativelor în vigoare ce reglementează protecţia mediului, gospodărirea apelor şi exploatarea resurselor minerale.
La finalul acţiunii de control, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a apreciat că la nivelul judeţului sunt respectate, în general, normele şi metodele de exploatare a resurselor minerale, însă a ţinut să sublinieze importanţa verificărilor periodice de către comisii mixte a activităţii desfăşurate de societăţile comerciale în domeniu.