La data de 1 februarie a.c., poliţiştii rutieri au acţionat pe raza judeţului pentru fluidizarea traficului şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.
S-au desfăşurat controale în trafic atât în zona centrală a municipiului, cât şi pe străzile Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Frunzişului, Bucium, Calea Floresti, Maramureşului şi Corneliu Coposu, Bucureşti.
Poliţiştii au folosit sistemele de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, amplasate în „cascadă”.
Pentru neregulile depistate, poliţiştii au fost nevoiţi să aplice peste 150 de contravenţii, în valoare de peste 28.000 lei. Dintre acestea, cele mai numeroase amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză, pentru neportul centurii de siguranţă şi pentru opriri neregulamentare.
Au fost reţinute 20 de permise de conducere şi au fost retrase 7 certificate de înmatriculare pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice.
Date fiind condiţiile meteo şi producerea unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (burniţă, lapoviţă, ninsoare sau ceaţă), Poliţia Clujeană sfătuieşte să manifestaţi maximă prudenţă şi să respectaţi cu stricteţe regulile de circulaţie.
Atunci când partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
În cazul unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de burniţă, lapoviţă sau ninsoare, precum şi ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule!
Reamintim faptul că portul centurii de siguranţă nu este doar o obligaţie legală ci şi o modalitate eficientă de a evita rănirea gravă în caz de accident. Nefolosirea centurii de siguranţă şi/sau a altor dispozitive de retenţie omologate de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule, creşte riscul vătămării a acestora în accidente rutiere şi agravează leziunile suferite în urma coliziunilor.