ClujAzi

Fii informat!

ANCOM avertizează: echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază serviciile de comunicații mobile (telefonie, internet)

ANCOM a detectat și soluționat în ultimii ani mai multe cazuri de interferențe prejudiciabile care afectau buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobilă. În urma acțiunilor de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM în județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj și Sibiu, s-a constatat că aproape 20 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 30 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0) care nu aveau marcaj CE. Alte surse de interferențe identificate de Direcția Regională Cluj a Autorității sunt repetoarele de telefonie mobilă și jammerele (dispozitive de bruiaj).  

Telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar și din Asia funcționează în benzi de frecvențe care, în România și, prin urmare, în Uniunea Europeană, sunt destinate altor servicii. În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, aceste telefoane fuseseră introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau în Asia sau ajunseseră în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele erau folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

O altă cale de intrare pe piață a unui echipament radio neconform poate fi achiziția acestuia prin intermediul platformelor online aflate în state ce nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Ce se întâmplă când se folosesc aceste echipamente?

În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe în funcționarea echipamentelor de comunicații mobile. Atunci când o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: stația de bază își restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

Localizarea sursei de interferență prejudiciabilă, atunci când este vorba despre telefoanele fixe ce funcționează prin unde radio (DECT 6.0), este dificilă datorită faptului că vorbim de o transmisie discontinuă de tip “burst” (salvă de transmisie) cu alocare dinamică a canalelor de frecvenţă. Scoaterea din funcţiune a tuturor surselor de interferențe identificate într-o zonă presupune accesul în imobile, fiind important ca cetățenii să colaboreze cu echipele ANCOM atunci când acestea se află în curs de rezolvare a unui caz de interferenţă prejudiciabilă, indiferent de natura acesteia.

Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferenţele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetăţean, prin degradarea, obstrucționarea sau întreruperea serviciilor de radiocomunicatii (ex. rețele de telefonie mobilă, rețele WiFi, telecomenzi radio etc).

De reținut

Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie-talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificată prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană.

Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz.

Sancțiuni aplicabile

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care va intra va intra în vigoare data cu de 20 noiembrie 2016. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *