Filozoful și criticul de artă Andrei Pleșu a conferențiat, ieri, la Cluj-Napoca, despre cartea care l-a salvat în mod constant în ultimii cinci ani de zile: „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, la invitația Mitropoliei Clujului, Sălajului și Maramureșului, cu prilejul celebrării sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, patronii şcolilor teologice clujene.
Evenimentul s-a bucurat de o asistență numeroasă, locurile amenajate în sala Auditorium Maximum fiind insuficiente.
ÎPS Mitropolit Andrei și-a exprimat bucuria la răspunsul pozitiv oferit de Andrei Pleșu, de a face această călătorie la Cluj, la hramul școlilor teologice. În privința cărții scrise de invitat, Mitropolitul a făcut referire la vorbele Sf Ioan Gură de Aur, care spunea că nu există evanghelii separate pentru diferite categorii de oameni, ci Evanghelia este aceeași pentru toți, lucru care aplică și parabolelor lui Iisus.
În deschiderea prelegerii lui Andrei Pleșu, teologul Radu Preda a făcut o pledoarie pentru dezinhibarea în limbajul teologilor, care devine de lemn datorită autoizolării, dar care din fericire poate fi contracarată prin cultură și puterea transmiterii mesajului.
Invitatul de onoare al evenimentului a exprimat importanța cărții pe care a scris-o cu privire la interpretarea parabolelor lui Iisus, care l-ar fi salvat în mod constant, zi de zi, în ultimii cinci ani de zile, inclusiv de la problemele cotidianului.
Dialogul cu spectatorii l-a început totuși printr-o justificare multistratificată cu referire la motivația pentru care a redactat această carte: „În Occident e normal să ai catedre pe diferite învățături, dar aici trebuie să te justifici ca om al veacului. Cum un om de cultură, rațional, să trecă brusc în această tematică? Ori e vorba de o defazare senilă, ori un conservatorism reacționar, ori o alunecare periculoasă la dreapta, ori este o excentricitate intelectuală, ori o probă de fundamentalism. Există și ideea, am prmit-o la cartea mea despre îngeri, că ceva nu este în regulă cu mine ca amplasament literar. Că scriu bine, dar că nu mă situez unde trebuie. Ca să mă justific, am de făcut două discursuri, unul față de confrații mei, intelectualitatea laică, iar altul pentru teologi, care îmi spun: cu ce te bagi, cu ce acreditări vii să scrii despre un domeniu în care nu te afli la tine acasă?”.
Andrei Pleșu a explicat câteva din sensurile parabolelor, cuprinse în cartea sa, dar și problemele de care s-a izbit citind Biblia și încercând să îl descifreze corespunzător: bibliografia insuficientă în spațiul ortodox, interpretarea alegorică a parabolelor pe care nu a considerat-o satisfăcătoare niciodată și problema textului însuși, care pentru a fi înțeles mai bine și mai corect trebuie să fie citit în limba greacă.
Ultima parte a conferinței a constat în răspunsurile oferite de Andrei Pleșu, unor întrebări inspirate venite din partea audienței.
În acelaşi context, astăzi, de la ora 17,00, Andrei Pleşu va susţine prelegere în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului din demisolul Catedralei Mitropolitane. Intrarea la eveniment este liberă.