Cetatea Alba Carolina a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, si este considerată cea mai reprezentativă şi bine conservată fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, dar şi din estul Europei. În zona interioară a Cetăţii Alba Carolina se află Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii, dar şi vestigii ale vechiului castru roman, peste care este construită fortificaţia. Cel mai important monument din perioada romană este Principia, clădire în care îşi avea reşedinţa comandantul castrului roman.
Acolo acum 100 de ani, la Marea Unire de la Alba Iulia , s-au adunat peste 100.000 de oameni din toate colțurile României. La adunare au participat 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi şi oameni de cultură.
In anul Centenar, asociatia Anima Templi Huedin a tinut sa omagieze acest lucru prin organizarea unei excursii tematice la Alba Iulia. Astfel un grup de aproximativ 53 de tineri de la Liceul Teoretic Octavian Goga, romani si maghiari, cu sprijinul asociatiei, au avut ocazia azi, 17.06.2018 sa viziteze acest loc , de o mare importanta istorica. Prin acest lucru dorim ca toti cetatenii Romaniei, indiferent de religie mozaica, musulmana, ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, evanghelistica, penticostala, dar și de nationalitate români, evrei, turci, unguri, sași sau sârbi, să aducă un elogiu marelui eveniment din istoria românească: Centenarul
Asociatia Anima Templi multumeste pe aceasta cale tuturor acelora care au sprijinit acest proiect, domnului Adrian Crivii, Inspectoratului Scolar Judetean Cluj (Inspector Scolar General Prof. Valentin Claudiu Cuibus), precum si domnilor profesori de istorie Dr. Filip Cristian si Matis Nicolae (director Liceul Teoretic Octavian Goga Huedin) care au insotit grupul de elevi.
Leave a Reply