Festivalul Internaţional de Carte Transilvania a fost inaugurat în această seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în prezenţa a numeroase personalităţi clujene, dar şi a scriitorului portughez António Lobo Antunes.
„Este a cincea oară când vin în România. Iubesc tinerii, afecţiunea, generozitatea, dragostea voastră pentru carte. Suntem popoare latine şi ne asemănăm, în portugheză poţi citi româneşte dacă eşti atent. Deşi suntem departe, la polii latinităţii, ne asemănăm mult. Mi-aţi acordat premiul „Ovidius” la Constanţa, unde am primit şi distincţia Doctor Honoris Causa, la fel ca la Universitatea din Cluj, este doarte generos să vă comportanţi aşa cu un străin care vine la voi, vă sunt foarte recunoscător. Apreciez entuziasmul vostru pentru cultură, pentru literatură, este un lucru atât de rar, pe care îl aveţi”, a declarat, marţi, António Lobo Antunes de pe scena festivalului.
Mitropolitul Andrei Andreicuţ a făcut trimitere la martiriul Brâncovenilor, domnitorul Constantin Brâncoveanu fiind un om care a susţinut cartea pentru mai multe popoare, inclusiv pentru cele arabe.
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a subliniat că mai este puţin timp până la împlinirea a 500 de ani de la tipărirea primei cărţi în Transilvania.
„Timp de 3 zile, Clujul a fost capitala scrisului românesc. Au fost aici prezenţi 50 de scriitori din toată ţara, alături de tot atâţia scriitori clujeni, care li s-au alăturat la festivalul de literatură. Clujul începe să fie din această seară capitala cărţii”, a adăugat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, Irina Petraş.
Tot astăzi, Uniunea Scriitorilor a acordat Trofeul Columb pentru noutatea perspectivei către Ştefan Borbely, în timp ce marele premiu al festivalului FestLit s-a îndreptat către Gabriel Chifu pentru cartea „Punct şi de la capăt”.