Vineri a fost prezentată public aplicația finală cu care Cluj-Napoca va concura în preselecția din luna decembrie 2015, contra altor 11 orașe din România, pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.
Primarul Emil Boc a menționat că au fost şi dispute şi confruntare în procesul de elaborare a aplicației care ne arată cum suntem şi unde dorim să ajungem în viitor. „În Cluj nu sunt toate bune şi frumoase, sunt multe bune şi frumoase, dar aplicăm pentru acest titlu pentru a ne ajuta să imbunătățim lucruri în acest oraș. Sunt mândru de această realizare care ne reprezintă”.
“Acest Cluj este atât Cluj, cât și Kolozsvar și Klausenburg. Așa l-am cunoscut, și, de fiecare dată când am avut ocazia și am fost invitat la întâlnirile asociației, am ținut să fim împreună și să putem pune o mică pietricică la această contribuție. Sunt ferm convins că avem potențial, dar va trebui să muncim pentru asta, va trebui să ne construim această candidatură. Titlul este un simbol. Ceea ce câștigăm noi cu adevărat din această aplicație este efectiv acele investiții pe care vom fi obligați să le facem”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.
Cluj – Capitală Culturală Europeană are un buget operaţional de 35 milioane de euro, din care 60% deja garantat. Peste 5 milioane de euro vor fi alocați pentru promovare.
Aplicația lansată răspunde la peste 60 de întrebări la care echipa a trebuit să răspundă în ultimii 5 ani, axată pe patru puncte cheie: implicare, transparenţă, profesionalism şi raport cost-beneficiu.
Directorul Asociației Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, Florin Moroșanu, a lăudat comunitatea clujeană pentru implicare. Acesta s-a întâlnit cu peste 1000 de oameni până la jumătatea anului 2013 pentru discuții cu privire la aplicație. Multe concluzii s-au legat de ideea de a îmbunătăți ceva din mai multe perspective (existența unui sediu pentru Filarmonică, existența unui centru de artă contemporană etc) nu neapărat de câștigarea titlului în sine.
Din lipsă de spațiu, în aplicație au fost incluse doar 12 proiecte de dimensiune europeană, reprezentative pentru oraș, însă la acest capitol ar fi putut fi incluse mult mai multe evenimente culturale.
Printre proiectele care vor fi realizate după obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană
Proiectul Capitalei Culturale Europene se va derula pe o perioadă de peste zece ani, fiind urmărită prin sondaje diverse în special evoluția relației dintre oraș și cetățeni după câștigarea titlului.
Cluj-Napoca are cea mai ieftină candidatură din țară la competiția din decembrie, aproximativ 60.000 de euro.
Puteți lectura întrega aplicație AICI:
http://issuu.com/cluj-napoca2021cce/docs/bidbook_ccc_eng_print_104_cd?e=0/30743186