ClujAzi

Fii informat!

Aproape un sfert de veac de la Mineriadă. Oficial, au murit şase persoane. În Cimitirul Străuleşti pe zeci de cruci se putea citi „Neidentificat”

A trecut aproape un sfert de secol de la cea mai neagră perioadă a istoriei post-decembriste a ţării noastre – mineriada din 13-15 iunie 1990. În zorii zile de 14 iunie, în Capitală ajungeau minerii pentru a înnăbuşi, extrem de violent, fenomenul Piaţa Universităţii. Zeci de mii de români protestau de 52 de zile împotriva regimului condus de Ion Iliescu. După o zi în care forţele antiteroriste şi muncitorii de la IMGB au încercat să alunge protestatarii din centrul Capitalei, şeful statului de atunci, Ion Iliescu, i-a chemat pe mineri să reinstaureze ordinea şi liniştea.

În după-amiază zilei de 13 iunie, Ion Iliescu a chemat minerii în Capitală. Seara, trei garnituri de tren pline cu ortaci conduși de Miron Cozma au plecat din Petroșani spre București, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Capitală.

Minerii au acţionat după un plan bine stabilit. Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității. Imediat au pătruns în incinta facultăţilor care îşi aveau sediile în zonă. Minerii au devastat şi sediile PNȚCD și PNL.

După ce i-au bătut cu bestialitate pe bucureşteni, minerii au fost duşi la Romexpo, unde şeful statului le-a vorbit.

„Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu”, le-a spus Ion Iliescu.

„Nu este niciun mort provocat de mine. Sigur că minerii, la rândul lor, au făcut şi lucruri bune. Eu au ajutat să fie curăţată Piaţa Universităţii de urmele vandalismelor din ajun şi reluarea traficului. Ei au pus mâna pe sapă şi au refăcut tot spaţiul verde din faţa Teatrului Naţional”, povestea ulterior Ion Iliescu.

Digi24