Arhitecții clujeni cer Primăriei Cluj-Napoca să sisteze eliberarea autorizațiilor de construcție pentru zona Făget, mai ales în condițiile în care PUZ-ul în baza căruie acestea sunt acordate a expirat încă din anul 2009.
„În cadrul discuțiilor de la Comisia de Urbanism a Primărie Cluj-Napoca apar tot mai multe cereri de a se aproba noile construcții în zona Făget, iar de fiecare dată când apar aceste solicitări apar și atitudini contrare solicitărilor și se face referire la o perioadă de mult apusă, în care funcționa un Plan Urbanistic Zonal expirat în 2009”, a declarat astăzi arhitectul Ionel Vitoc, care a realizat vehiul PUZ al zonei verzi.
El este nemulțumit de faptul că membrii Comisiei de Urbanism eliberează în continuare autorizații de construcție în aria respectivă, în baza prevederilor unui PUZ expirat în lipsa unuia valabil, însă fără să respecte toate cerințele acelui regulament, motivând aceeași stare de fapt: PUZ-ul este expirat.
„Acolo se interzice autorizarea construcțiilor care depreciază valoarea peisajului, iar funcția clădirilor va fi dintre cele aprobate în regulament. Mai mult, în PUZ-ul pe care l-am întocmit, zonele verzi pe parcelă trebuie să depășească 60% din suprafață, lucru care nu se respectă. Au apărut construcții prin defrișări masive, printre pomi, s-a construit vilă în mijlocul pădurii pentru că se știa că pe acolo trebuia să treacă o asutostradă. Principalele artere ale zonei sunt străzi cu lățimea de 7 m, iar distanța dintre clădiri era prevăzută de 25 m. Cine mai respectă aceste prevederi? Clădirile sunt una lângă alta. Atunci de ce s-au aprobat construcții dacă PUZ-ul se consideră că mai e valabil?”, adaugă Vitoc.
Proiectul vechiului PUZ a fost aprobat de către Consiliul Local Cluj-Napoca în anul 1999, având termen de valabilitate până în 2009.
„Pe ce bază se construiește după 2009, pe ce s-au bazat comisiile de urbanism atunci, aprobându-se în continuare, acum, un PUD cu 30 de construcții în zona Vilei Tușa, unde mai este ceva verdeață?”, se întreabă arhitectul.
Ionel Vitoc sugerează autorităților publice locale din Cluj să fotografieze situația de acolo pentru a vedea cât a mai rămas din domeniul public și să fie transformată întreaga zonă într-un parc natural.
La dezbaterea organizată în Cluj-Napoca pe tema zonei Făget a luat parte și președintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, Szabolcs Guttman.
Guttman a menționat că în urmă cu vreo 2 luni a înaintat o adresă oficială către autoritățile locale, semnată de OART, experți ANEVAR și Registrul Urbaniștilor din România, pentru ca să se sisteze eliberarea autorizațiilor de construcție până la o nouă strategie.
„Acum s-au înmulțit foarte multe PUD-urile pe această zonă. Ne-am implicat și pe str Kogălniceanu pe aceeași temă pentru că nu e bine ca administrația să nu gândeească pe strategii urbane pentru că fără strategii și cu un PUG doar de raft nu facem nimic. La fiecare ședință am întrebat unde este echipa operativă pentru urbanism și politici urbane pentru Cluj – Capitală Culturală Europeană în 2021? Aici e nevoie de echipe specializate de consultanță, care să știe istoria, ce s-a făcut, și care să pregătească noile strategii”, a spus Guttman.
Președintele OART spune că din fericire a fost sistată de către autorități și licitația pentru construirea PUZ-urilor pentru oraș, licitație care cuprinde un caiet de sarcini fără să aibă prevăzută o locație anume în oraș. Practic sunt licitate la bucată 13 PUZ-uri pe SEAP, fără referire la spațiul care urmează să fie tratat, iar unul dintre aceste PUZ-uri face referire la Făget.
„Licitația este în valoare de 1,7 milioane de euro. Nu știu un asemenea arhitect care are un asemenea portofoliu pe 2012. Sigur licitația este dedicată pentru un agent imobiliar care va distribui apoi acești bani la cei care muncesc pentru el și care vor face tot ce dorește el, în funcție de interesele sale, nu în funcție de o expertiză pe care o au”, încheie Guttman.