O casă părăsită va fi reabilitată și transformată în muzeu etnografic în satul Mera (comuna Baciu), datorită implicării World Vision și a companiei Steelcase.
Pentru ca tradiţiile să rămână vii şi pentru ca ele să fie transmise mai departe, Asociaţia locală „Artă şi Tradiţie la Mera”, în colaborare cu Fundaţia World Vision România au iniţiat un proiect de amenajare a unui muzeu etnografic, a unui atelier de creație și a unui magazin de prezentare cu obiecte tradiționale, în satul care în prezent găzduiește singurul Muzeu al Bivolului din țară.
În acest sens, compania Steelcase a sponsorizat cumpărarea de materiale de construcții pentru avansarea lucrărilor la clădirea din lemn care va găzdui atelierul de creaţie și magazinul de prezentare. Datorită acestei investiții, spațiul respectiv va deveni, în cel mai scurt timp, un loc în care turiștii vor putea asista (și chiar participa) la crearea de obiecte tradiționale.
Totodată, 17 voluntari, angajați ai companiei, au participat sâmbătă 17 mai 2014, la amenajarea viitorului muzeu și la construcția atelierului de creație. Concret, ei au curățat și inventariat exponatele, au ajutat la montarea acoperișului atelierului de creație, la amplasarea podelelor și vopsirea pereților. Geamurile casei vechi au fost curăţate şi vopsite, iar într-una dintre camere s-a montat podea.
Satul Mera, situat la 15 km de oraşul Cluj-Napoca, este renumit pentru faptul că își păstrează în continuare vii tradițiile și meșteșugurile. Acestea încă reprezintă un stil de viață și o sursă de venit pentru mulți localnici. Aici se creează podoabe din mărgele, costume populare specifice zonei Călata, mobilier tradițional (confecționat din lemn și pictat manual), porți tradiționale din lemn și țesături făcute la război.
Obiectele care vor fi expuse în muzeu au fost culese pe parcursul anilor de la localnici. O bună parte dintre ele sunt obiecte tradiționale pentru prelucrarea cânepii (roata tors, fuiorul, suveica, hecela, mânjitorul, melița, daracul, vârtelnița etc).
„Locuitorii din Mera sunt conștienți că oportunitatea de dezvoltare a satului lor constă în valorizarea și valorificarea tradițiilor populare. Implicarea companiei și a voluntarilor Steelcase reprezintă un sprijin consistent pentru atingerea acestui obiectiv. Angajații care au participat sâmbătă la activități au oferit un exemplu de implicare și resurse membrilor comunității, care vor continua munca astfel începută”, a declarat Ciprian Tehei, specialist Relații Sociale pe sectorul „Societate Civilă”, în cadrul Fundației World Vision România
Acest proiect face parte din strategia locală de dezvoltare ce vizează valorificarea tradițiilor locale și potenţialului turistic al comunității. În Mera sunt mulți meşteri populari, iar localitatea este vizitată an de an de un număr tot mai mare de turişti. Existenţa unui muzeu etnografic care să adune întreaga bogăţie culturală a comunităţii, dar şi a unui punct de vânzare (ambele amplasate în acelaşi areal) ar putea deveni un punct de atracţie deosebit de interesant pentru turişti, alături de Muzeul Bivolului şi de casele ţărăneşti tradiţionale.
Mai mult, în cadrul muzeului, atelierele de creaţie ar putea atrage în fiecare vară, copii care să vină aici în tabere de creaţie şi să înveţe pictura pe lemn și arta mărgelitului.