Într-o conferință de presă internațională care a conectat Clujul de Casa Minorităților din Danemarca a fost anunțat rezultatul campaniei de strângere de semnături în 11 state membre UE pentru adoptarea inițiativei cetățenești Minority SafePack, prin care se urmărește garantarea drepturilor lingvistice și culturale ale minorităților. Ungaria și maghiarii din România au reușit să adune cele mai multe semnături, peste 800.000 din totalul celor 1.215.879.
Campania a consumat însă 8 ani din viața FUEN, organizația umbrelă care adună doleanțele a 90 de minorități din UE și împrejurimi, a precizat Vincze Loránt, în calitate de președinte, lucru deloc ușor pentru că a fost vorba de o luptă contra aparatului birocratic și politic de la Bruxelles, susținut din contribuțiile tuturor cetățenilor europeni, chiar și cele ale minoritarilor.
Acesta este cel mai mare proiect din istoria europeană, în care au fost implicate minoritățile. Bătălia continuă însă. Vor urma trei luni de verificări ale semnăturilor din partea statelor în care au fost desfășurate campanii, iar după obținerea certificatelor de validare, vor urma alte luni de negocieri cu Comisia Europeană, alte luni pentru dezbateri la nivel european.
Cauza care a rezultat dintr-o mișcare impresionantă de solidaritate a câștigat însă un momentum care nu pare să mai poată fi oprit inclusiv prin argumente nefondate – lucru la care se așteaptă liderul UDMR, Kelemen Hunor, din partea Ministerului de Externe al României.
Dacă ar mai fi durat campania încă 2 săptămâni, adunam două milioane de semnături – Hans Heinrich Hansen, lider FUEN.
”Este un moment istoric pentru noi. Niciodată în istoria Europei nu a existat un pas atât de important și bine definit, care să ducă la elaborarea unei legi care să protejeze minoritățile naționale autohtone. Mulți au avut îndoieli, au fost neîncrezători în proiectul nostru, poate chiar au dorit să nu reușim, au căutat să împiedice prin orice mijloace succesul acestei inițiative. Însă cu sprijinul a 1,2 milioane de susținători, minoritățile naționale autohtone au reușit să depășească un zid, au reușit să învingă slăbiciunea, neîncrederea, au dovedit că există o comunitate puternică, o comunitate care dorește protecția europeană a drepturilor sale”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
UDMR a ajutat și a coordonat, după caz, activitatea de strângere a semnăturilor din alte 13 țări europene, arătând că poate desfășura campanii de lungă durată inclusiv la nivel internațional, nu doar campanii electorale de scurtă durată. Organizația va depune la data de 11 aprilie la Ministerul de Interne atât semnăturile online cât și cele aflate pe suport hârtie.
În România cele mai multe semnături s-au colectat în Mureș (51.135), Covasna (33.836), Sălaj (17.001), Bihor (33.996) și în regiunea Ciuc (26.452). On-line s-au înregistrat 274.744 de semnături, iar pe suport de hârtie sunt până în prezent 28.951 de semnături.
Kelemen Hunor a atras atenția și asupra numărului foarte mic de inițiative cetățenești care au fost demarate de la adoptarea acestei proceduri, doar 5 în interval de șase ani, lucru care arată descurajarea pe care o simt europenii în fața obligației de a colecta în scurt timp minim 1 milion de semnături, doar din resurse personale – iar teme de interes ar fi o mulțume.
Leave a Reply