ClujAzi

Fii informat!

Aurelia Cristea: Anul economic 2013 a fost îmbucurător pentru România

Guvernul Ponta termină anul 2013 cu o balanţă economică avantajoasă şi care demonstrează munca depusă în sprijinul creşterii durabile şi sustenabile, susţine parlamentarul clujean Aurelia Cristea.

„Cred că este necesar să trecem în revistă o parte din aceste realizări, cele mai importante, în sprijinul ideii că anul 2014 va aduce o îmbunătăţire reală şi vizibilă în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor României.

Trebuie să consemnăm că veniturile bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în primele 11 luni din 2013 totalizeaza 159,594 miliarde de lei, reprezentand 100,07% din programul de încasări comunicat de Ministerul Finanţelor şi o depăşire cu 3,67% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2012.

Tot pentru 2013, este necesar să semnalăm efectele reducerii TVA-ului la pâine: pe de o parte, s-
a redus preţul de vânzare al pâinii, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, şi, în acelaşi timp, s-a şi înregistrat o reducere a evaziunii fiscale în prima lună de aplicare a măsurii cu 10-12%. Rating-ul de ţară al României a fost revizuit pozitiv, ceea ce înseamnă că vom beneficia de împrumuturi în condiţii mai avantajoase decât până acum.

De asemenea, în luna octombrie, România a înregistrat un record în materie de exporturi, valoarea totală a acestora ridicându-se la 4,7 miliarde euro, în creştere cu 12% faţă de luna octombrie a anului 2012. Tot în luna octombrie, am înregistrat şi o creştere de 10% a producţiei industriale, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi tot sectorul industrial a generat peste jumătate din creşterea economică înregistrată după primele nouă luni ale anului.

Semnalez, pe această cale, adoptarea unui buget, pentru anul 2014, creat pe principii de transparenţă, orientare înspre investiţii şi transpunerea creşterii economice în măsuri care, in sfârşit, să fie resimţite pozitiv de către cetăţenii României.

De asemenea, încă din prima lună a anului 2014, IMM-urile pot să se înscrie din nou pentru obţinerea ajutoarelor de minimis. Sprijinul financiar guvernamental acordat IMM-urilor este acum asigurat de două acte normative: HG 843-2013 şi OUG 92-2013. Astfel, în timp ce Ordonanţa de Urgenţă reglementează Programul de garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii şi aprobă sustinerea de la buget a 50% din garanţiile necesare IMM-urilor pentru creditarea capitalului de lucru, Hotărârea instituie o schemă de ajutor de stat care are ca obiectiv acordarea de ajutoare de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), bugetul alocat programului fiind de 500 milioane lei, bani din fonduri de la bugetul de stat.

Totuşi, este de datoria noastră să remarcăm şi aspectele mai puţin pozitive ale anului 2013. Am
înregistrat creşteri bruşte ale indicelui de şomaj. Un raport privind competitivitatea României arată că ne clasăm în urmă față de țările dezvoltate din uniunea Europeană, dar şi față de țările din Balcani, cu reale probleme la majoritatea indicatorilor fundamentali de competitivitate: instituții, infrastructură, inovare și productivitate. România înregistrează, în schimb, rezultate bune la indicatorii macroeconomici rezultați din ajustările din ultimii ani şi mărimea pieței sale”, se arată într-o declaraţie politică a deputatului Aurelia Cristea.