ClujAzi

Fii informat!

Autospeciale de peste 12 milioane de euro, achiziţionate de ISU Cluj pentru intervenţii rapide

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj se află la finalul unui proiect în valoare de peste 12 milioane de euro, demarat în anul 2009, prin care au fost achiziţionate peste 70 de autospeciale de intervenţie în cazuri de situaţii de urgenţă. 

Autospecialele au fost repartizate în mod egal în cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Vest a României: Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj, care au constituit în anul 2007 Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”.

Au fost achiziţionate nu mai puţin de 64 de autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă: 30 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, 1 autospecială de intervenţie la accidente colective şi salvări urbane, 2 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic şi radiologic), 6 autospeciale pentru descarcerări grele, 21 de ambulanţe de prim ajutor, 3 ambulanţe de reanimare şi Centrul de comandă şi control, iar în urma economiilor realizate în cadrul acestui proiect, s-au achiziţionat încă 12 autospeciale, pe lângă cele previzionate iniţial.

„Dacă din 2014 se va mai deschide o linie de finanţare pe acest domeniu, cu siguranţă vom mai aplica în baza experienţei pe care o avem. Mai avem încă nevoie de asemenea programe, ale căror scop principal este reducerea timpului de intervenţie în caz de urgenţă. Doresc să mulţumesc autorităţilor judeţene implicate în acest proiect pentru colaborarea foarte bună arătată”, a declarat generalul Vasile Şomlea, şeful ISU Cluj.

Printre echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului se numără autospeciala destinată intervenţiilor la accidente colective/calamităţi şi salvări urbane şi care a intrat astăzi în administrarea ISU Cluj reprezintă unul dintre cele mai performante echipamente de acest fel din România, fiind considerată din acest punct de vedere un adevărat „spital de campanie” atât prin dotările existente (echipament pentru descarcerări grele, aparatură medicală performantă, corturi termoizolante care asigură protecţia personalului şi a victimelor în condiţii meteo extreme de până la – 30 de grade Celsius, etc) cât şi prin capacitatea mare de procesare a pacienţilor – 40 de răniţi concomitent.

Acest spital mobil poate deveni complet operaţional în timp record, indiferent de condiţiile de teren sau meteo, chiar şi în câmp deschis, putând fi instalat în mai puţin de 15 minute, prin intermediul a circa 15 lucrători ISU. Deşi a intrat în dotarea ISU Cluj, care urmează să o gestioneze, autospeciala va deservi toate cele şase judeţe din Nord-Vestul ţării şi va interveni în cazurile foarte grave, cu multe victime precum accidente rutiere, feroviare, aviatice dar şi la inundaţii, cutremure sau alte tipuri de calamităţi.

Plutonierul major Dumitru Bucoş a declarat astăzi că autospecialele noi sunt mai bine-dotate şi au dimensiuni mai mici, pentru a se putea strecura şi pe străzile înguste. Dânsul a spus că recent a fost utilizată una din autospecialele noi pentru descarcerare grea, la un accident desfăşurat pe varianta Vâlcele-Apahida. „Timpul de intervenţie se reduce cu un minut la fiecare kilometru”, a adăugat plutonierul major.