Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a aprobat emiterea avizului de oportunitate favorabil în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aferent introducerii în intravilan a imobilului-teren pe care va fi edificat viitorul Parc Industrial TETAROM V.
„Construirea celui de-al cincilea parc industrial Tetarom va avea un efect semnificativ, direct și imediat asupra dezvoltării părții de sud a județului, care va beneficia astfel de noi locuri de muncă stabile și bine-plătite. Ne dorim ca dezvoltarea economică și socială a județului să se realizeze într-o manieră echilibrată și sustenabilă, motiv pentru care vom face tot ceea ce ține de noi pentru a atragere cât mai mulți investitori în viitorul parc industrial Tetarom V”, a declarat domnul președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Conform contractului de asociere încheiat în vara acestui an cu unitățile administrativ-teritoriale Luna și Câmpia Turzii, Consiliul Județean Cluj și Tetarom S.A. au convenit să demareze împreună un nou proiect de investiții care să vină în întâmpinarea investitorilor români și străini dornici să-și maximizeze potențialul de business în județul Cluj.
În acest sens, terenul pe care se va construi TETAROM V are o suprafață de 115 ha și se află în intravilanul comunei Luna, amplasamentul fiind situat în imediata vecinătate a traseului autostrăzii A3 Brașov–Târgu-Mureș–Cluj–Oradea.
Urmare a introducerii acestuia în intravilan, imobilul-teren, care în prezent e liber de construcții, va avea o funcțiune de zonă destinată strict activităților economice cu caracter industrial. Indicatorii urbanistici trasați în noul PUZ vor respecta prevederile legale referitoare la distanța viitoarelor imobile față de limitele de proprietate. De asemenea, la recepționarea imobilului, amplasamentul va trebui să beneficieze de o infrastructură funcțională, respectiv utilități, căi de acces și spații publice conexe precum parcări auto, stație pentru transportul în comun, etc.
În conformitate cu prevederile Contractului de asociere cu cele două UAT-uri clujene, Consiliul Județean Cluj va finanța realizarea Parcului Industrial Tetarom V prin aportul în natură la capitalul social al societății Tetarom S.A. De asemenea, comuna Luna va participa și ea la majorarea capitalului social al Tetarom S.A. cu aportul în natură al terenului, la valoarea stabilită în baza unui raport de evaluare. Nu în ultimul rând, municipiul Câmpia Turzii s-a angajat să finanțeze, direct și indirect, realizarea unei investiții de tip „spin-off”, respectiv va crea o nouă linie de transport public de persoane care să lege municipiul de parcul industrial.
Reamintim faptul că decizia realizării unui nou parc industrial în partea de sud a județului a fost luată atât ca urmare a interesului ridicat al investitorilor pentru inițierea sau dezvoltarea de afaceri în zonă, cât și a dorinței Consiliului Județean de a impulsiona dezvoltarea acesteia. În acest context, obiectivele urmărite de Consiliul Județean prin edificarea Tetarom V, respectiv stimularea investițiilor, sprijinirea cercetării științifice și tehnologice, impulsionarea dezvoltării regionale și dezvoltarea IMM-urilor, vor contribui esențial la transformarea zonei sudice a județului într-un important pol de creștere economică.