La data de 5 mai, ora 17,30, Poliţia municipiului Dej a fost sesizată cu privire la faptul că într-un magazin din municipiul Dej s-a folosit o bancnotă de 200 lei, aparent falsificată.
În fapt, angajata unui magazin din municipiul Dej a reclamat faptul că la finalul programului de lucru, cu ocazia efectuării monetarului, a constatat că o bancnotă din cupiura de 200 lei pare contrafăcută.
Conform primelor verificări efectuate de poliţiştii prezenţi la faţa locului, s-a stabilit că bancnota în cauză nu are toate caracterele specifice, prevăzute ca elemente de siguranţă de Banca Naţională a României.
Bancnota provine din încasările înregistrate în 5 mai a.c. şi are ca dată de emitere 1 decembrie 2006.
În cauză, se efectuează cercetări în vederea identificării persoanei implicate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „punere în circulaţie de valori falsificate” şi „înşelăciune”, fapte prevăzute de art. 313 şi 244 din Codul Penal.
Poliţia recomandă:
La încasarea diferitelor sume de bani, cercetaţi aspectul de ansamblu al monedei metalice sau bancnotei, formatul, materialul pe care este imprimată, starea imaginilor imprimate, aspecte care pot conţine indicii de fals a principalelor elemente de siguranţă vizibile;
Acordaţi o atenţie sporită dacă remarcaţi imperfecţiuni ale suprafeţei, urme de ştergere şi haşurare, suprapuneri sau acoperiri ale scrisului, modificări ale cifrelor şi literelor, ezitări şi tremurări ale impresiunilor, deformarea şi comprimarea seriilor, absenţa contururilor şi a formei regulate sau ale elementelor de siguranţă vizibile.
Facem precizarea că anumite bancnote falsificate puse în circulaţie imită foarte bine caracteristicile bancnotelor autentice, ceea ce impune o atenţie sporită în momentul încheierii unei tranzacţii.
În situaţia în care sesizaţi astfel de cazuri, nu ezitaţi să apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau să semnalaţi acest aspect celui mai apropiat echipaj de poliţie ori celei mai apropiate unităţi de poliţie.