„Primul termen care-mi vine în minte la vederea acestei moțiuni de cenzură este cel de ’consecvență’. În ultimii 25 de ani, în viața politică din România s-a întâmplat deseori ca reprezentanții anumitor partide politice să afirme, într-o sesiune parlamentară, un lucru, iar în altă sesiune să susțină exact contrariul” – a declarat Borbély László, vicepreședintele politic al UDMR, în intervenția de ieri, 22 septembrie, în Plenul Parlamentului, înaintea spununerii la vot a moțiunii de cenzură din partea Alianței Creștin-Liberale (ACL).
Referindu-se la migraţia politicienilor de la un partid la altul, reprezentantul Uniunii a mai spus că dacă privim înapoi la ultimii 25 de ani, găsim nenumărate exemple asemănătoare – în definitiv, cu excepția UDMR, în aproape toate partidele politice au avut loc treceri la alte partide.
„În ceea ce privește marele număr de ordonanțe de urgență ale Guvernului, noi considerăm, fără echivoc, că numărul acestora trebuie redus, dar această problemă trebuie soluționată pe cale constituțională. În ceea ce privește proiectul UDMR al statutului autonomiei pentru Ținutul Secuiesc, avînd în vedere faptul că a fost făcută și afirmația potrivit căreia inițiativa ar pune în pericol siguranța națională, dorim să spunem clar că, deja în 1990, în pofida conflictelor interetnice de la Târgu Mureș, în pofida acelei tentative de pogrom, maghiarii din România, UDMR-ul, au ales calea dialogului, calea statului de drept. De atunci, am reușit de multe ori să convingem majoritatea de justețea poziției noastre – fie că a fost vorba despre inscripțiile bilingve, sau despre educația în limba maternă. Mai avem obiective care încă nu au devenit realitate, tocmai de aceea am supus dezbaterii publice statutul autonomiei” – a subliniat, ieri, în Plenul Parlamentului, Borbély László. El a adăugat că, în opinia sa, este important să existe întotdeauna un dialog între comunitățile minoritare și societatea majoritară.
În încheiere, vicepreședintele politic al Uniunii a declarat că el consideră moțiunea depusă de Alianța Creștin-Liberală un fel de încălzire înaintea apropiatelor alegeri prezidențiale, ceea ce constituie de fapt un bun prilej pentru ca partidele politice să își expună punctele de vedere. „În opinia mea, fiecare candidat ar trebui să se concentreze asupra aducerii în fața cetățenilor a unor mesaje pozitive, argumente coerente în sprijinul dorinței lor de a deveni Președintele României” – a subliniat Borbély László. El a adăugat că în lumina motivelor menționate, deputații și senatorii UDMR nu pot fi de acord cu această moțiune de cenzură.