Campania de strângere a semnăturilor pentru Inițiativa Cetățenească Minority SafePack a demarat vineri la castelul Bánffy din Bonțida (Cluj).
Într-un cadru festiv, la care au luat parte peste 200 de reprezentanți ai zeci de minorități din Lume, au fost adunate primele semnături simbolice, din campania dedicată Inițiativei Cetățeneşti Minority SafePack, pentru a cărei implementare e nevoie de 1 milion de semnături din 7 state europene.
Printre semnatari s-a afalat președintele UDMR, Kelemen Hunor. „Ieri am învățat mult despre autoritățile românești, și le-am învinuit. Totuși, am o veste bună, președintele Klaus Iohannis a aprobat ca în instituțiile medicale și sociale unde minoritățile reprezintă peste 20%, limba lor să fie oficială, în plus sunt și alte detalii ale legii. Progresăm pas cu pas. Ce am planificat în urmă cu ani, vom face, vom aduna 1 milion de semnături pentru că putem face acest lucru și pentru că avem instrumente pe care le vom folosi. În primul rând credem că avem dreptate și 60 milioane de oameni merită mai mult. Credem și că ce facem e bun, nu vrem să luăm nimic, vrem să adăugăm, cerem ce s-a adoptat în urmă cu ani buni în alte țări europene. Avem solidaritate și credem că este putere în solidaritate, iar minoritățile autohtone din Europa pot demonstra solidaritate. Adunarea semnăturilor este doar o chestiune tehnică. Vreau să apreciez scrisoarea primită în aprilie la început de la Timerman, și sunt sigur că în viitorul apropiat voi primi o nouă scrisoare prin care voi fi anunțat că procesul legislativ a fost lansat.
Avem nevoie de parteneri capabili, să ne ajute să creștem conștientizarea în spațiul public să câștigăm în fața oponenților care spun că Minority SafePack e o amenințare la adresa majorității. Este o provocare să arătăm tuturor că nu prezentăm nicio amenințare”, a declarat acesta.
Lorant Vincze, președintele FUEN, organizatorii congresului, a menționat că ruinele castelului de la Bonțida arată că și din ruine putem construi ceva, că e posibil în Europa să câștigăm cu Minority SafePack. „Credem că minoritățile trebuie să fie respectate, limba și cultura promovate. Am făcut istorie cu inițiativa, dar mai e drum lung. În următorul an trebuie să spunem că min fac europa mai bogată. Acesta ar trebui să fie loggoul campaniei. Sunt încrezător că vom avea succes la finalul acestui an și că decizia CE va urma cu o lege care protejează minoritățile”.
Hegedüs Csilla, vicepreședintele executiv pentru cultură al UDMR, a fost mai dură în discursul inaugural, prin care a criticat autoritățile de la București pentru atitudinea diplomației, pentru interzicerea utilizării simbolurilor minorităților, închiderea unor școli și utilizarea luptei anticorupție drept fațadă pentru blocarea luptei pentru drepturile minorităților. Aceasta a pledat pentru o Europă mai puternică, unde asemenea lucruri nu se întâmplă.
Printre cei care au semnat pe harta de start a inițiativei s-a numărat și Hans Heinrich Hansen, președintele comisiei de inițiativă, care nu s-a ferit să spună în timpul panelurilor de dezbateri că de multe ori și în instituțiile europene există tăcere pe tema drepturilor minorităților.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat pe parcursul congresului FUEN că cel mai probabil campania puternică de strângere a celor 1 milion de semnături va începe din toamnă.
Parlamentarul european Sogor Csaba a îndemnat astăzi organizațiile participante să adune peste 10 milioane de semnături pentru a arăta puterea minorităților din Europa.
Leave a Reply