CE a transmis, joi, României patru avize motivate pentru neconcordonaţă cu legislaţia UE a practicilor de rambursare de TVA, a normelor contabile referitoare la creanţe şi a celor de impozitare a nerezidenţilor, precum şi a drepturilor persoanelor care obţin venituri din activităţi idependente.
Opinia motivată este a doua fază a procedurii de infringement, iar în absenţa unor răspunsuri satisfăcătoare în termen de două luni, Comisia Europeană (CE) ar putea trimite România în faţa Curţii de Justiţie a UE, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.
CE a solicitat României printr-un aviz motivat să modifice practicile administrative de rambursare de TVA.
„Aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic soluţionate cu întârzieri nerezonabile, durând uneori peste 180 de zile. Această practică nu este conformă cu normele UE în materie de TVA care prevăd că TVA ar trebui să fie rambursată cu rapiditate astfel încât să nu creeze o povară administrativă pentru contribuabili. Chiar şi în cazul în care statele membre dispun de o anumită marjă de manevră pentru a stabili condiţiile de rambursare, contribuabilii români suportă povara TVA pentru o perioadă de timp prea îndelungată, ca urmare a întârzierilor curente”, afirmă Comisia.
De asemenea, CE a continuat acţiunea împotriva României privind drepturile persoanelor care desfăşoară o activitate independentă, întrucât autorităţile de la Bucureşti nu au transpus integral Directiva privind egalitatea dintre bărbaţi şi femei în acest sector. Termenul limită a expirat la 5 august 2012 şi o scrisoare de notificare oficială a fost adresată României în septembrie 2012. Până în prezent, România a introdus doar parţial directiva în legislaţia naţională.